Facebook noscript imageMäns attityder till jämställdhet ändras på kort sikt av att arbeta nära kvinnor
Vetenskap
Mäns attityder till jämställdhet ändras på kort sikt av att arbeta nära kvinnor
Soldater uppställda på Karl Johans gate, Oslo. Foto: Kyrre Lien / NTB / TT.
Soldater uppställda på Karl Johans gate, Oslo. Foto: Kyrre Lien / NTB / TT.

En experimentell studie av norska värnpliktiga visar att unga mäns attityder till jämställdhet påverkas av att bo och arbeta nära kvinnor. Dock är effekten kortvarig och den försvinner redan några månader efter experimentets slut.

I Norge inleds militärtjänsten med en cirka åtta veckor lång grundutbildning där rekryterna delas in i små grupper. Gruppmedlemmarna bor i samma rum och övar tillsammans. Såväl kvinnor som män kan göra militärtjänst i Norge, även om den överväldigande majoriteten är män. Eftersom grupperna inte är könssegregerade så innebär detta att vissa grupper består av enbart män och vissa av både kvinnor och män.

En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Quarterly Journal of Economics utnyttjar detta faktum för att undersöka effekten av att dela rum och arbeta med kvinnor på mäns attityder till jämställdhet. Genom en slumpmässig gruppindelning säkerställde forskarna i ett experiment att män i grupper med eller utan kvinnor i genomsnitt hade samma åsikter vid grundutbildningens början. Därför kan också eventuella skillnader i attityder till jämställdhet efter genomförd grundutbildning mellan män i grupper med eller utan kvinnor tolkas som effekten av att bo och arbeta nära kvinnor.

I studien analyserades 900 rekryter, 781 män och 119 kvinnor, fördelade på 153 grupper. Rekryternas attityd till jämställdhet undersöktes i början och slutet av grundutbildningen, liksom sex månader in i militärtjänsten. På kort sikt fanns stora effekter. Det visade sig att andelen män som anser att arbetslag med kvinnor och män presterar lika bra eller bättre än arbetslag med bara ett kön, sjunker kraftigt under grundutbildningen för män som tilldelats en grupp med enbart män, samtidigt som den ökar något för män som tilldelats en grupp med kvinnor i. Efter genomgången grundutbildning var denna andel ungefär en fjärdedel, eller 14 procentenheter, högre för män i grupper med kvinnor än för män i grupper med enbart män.

Likaså tycks mäns attityd till hushållsarbete också ha påverkats av att vara i en grupp med kvinnor, men inte av att vara i en grupp med bara män. Även i vilken utsträckning män identifierar sig som feminina påverkades av grupptilldelningen, liksom vilka tjänster de gick vidare till i den fortsatta militärtjänstgöringen. Män som tilldelats en grupp med kvinnor återfanns oftare i tjänster med en större andel kvinnor. Däremot fanns ingen effekt av att vara i en grupp med kvinnor vare sig vad gällde attityden till kvinnligt ledarskap, hur nöjda män var med grundutbildningen, deras sannolikhet till befordran eller tjänstgöringsbetyg.

Trots att de effekter på attityden till jämställdhet som observerades efter genomförd grundutbildning var betydande, så hade de försvunnit när rekryterna ånyo undersöktes sex månader in i militärtjänsten. Dessa hade då sedan flera månader gått vidare till andra grupper och tjänster.

Forskarna undersökte även med hjälp av myndighetsregister om grupptilldelningen påverkade utbildnings- och yrkesval också efter slutförd militärtjänstgöring. Det visade sig att så inte var fallet. Andelen kvinnor i de utbildningar och yrken som männen hade valt var den samma oavsett om de var i en grupp med eller utan kvinnor under den militära grundutbildningen.

TEXT: Vetenskapsredaktionen