Medlemsantalet hos Partiet Nyans har ökat sedan den 7 oktober, skriver partiet i ett mejl till Bulletin. Ledarsidornas Johan Westerholm beskriver kriget i Gaza mellan Israel och terrorgruppen Hamas som en vinstlott för partiledaren Mikail Yüksel.
– För Nyans är det en gamechanger, säger han.
I ett mejl skriver Partiet Nyans att deras medlemsantal har ökat i samband med partiets ”ställningstagande avseende Palestina”. De uppger att även intresset för partiet har ökat.
Hur många fler medlemmar som har tillkommit den senaste månaden kan de inte svara på. Men de menar att ”det kommer in nya medlemmar löpande”.
”Vi ser att fler kontaktar oss och följer oss via sociala medier. Vid våra kampanjer får vi mycket goda återkopplingar. Många säger att de aldrig mer kommer rösta på S, V och M, C”, skriver partiet.
Ledarsidornas Johan Westerholm – som har skrivit boken Islamismen i Sverige och länge har bevakat Partiet Nyans – litar på partiets utsaga om att medlemsantalet har ökat. Han tror att ökningen beror på två saker.
– Dels är det Nooshi Dadgostar som har ifrågasatts internt i Vänsterpartiet för att hon inte har velat ta ett så tydligt Hamasperspektiv på sina kommentarer, säger Westerholm till Bulletin.
Han tror emellertid att den stora förflyttningen sker från Socialdemokraterna.
– Magdalena Andersson har inte helt lyckats med sin balansgång här. Om man då ser från ett islamistiskt perspektiv.
”En ganska begränsad grupp”
Johan Westerholm tror att strömningen framför allt är av utrikesfödda med muslimsk bakgrund som rör sig från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet till Nyans. Han nämner också Palestinagrupperna i Malmö som en inflytelserik grupp där S tidigare har varit starka.
– De har gjort många manifestationer och är numera ganska styvmoderligt behandlade av framför allt Socialdemokraterna.
– Vänsterpartiet är väldigt kluvet i synen på den här konflikten, tillägger Westerholm.
Kan det här vara en gamechanger för Partiet Nyans?
– Ja, absolut. För Nyans är det en gamechanger.
– De som kan få problem är Vänsterpartiet. De som kan börja dra en lättnadens suck är de mer sekulärt, konservativt traditionella socialdemokrater och LO-kollektivet.
Kan det inte vara ett problem på sikt att deras väljarbas minskar?
– Inte i den utsträckningen som man kan tro. För vad vi pratar om är en ganska begränsad grupp.
”Vinstlott för Mikail Yüksel”
Westerholm menar att det enligt de senaste studierna finns ungefär 50 000 muslimer i Sverige som betecknar sig som troende och är väldigt religiösa.
– Det är inte en större grupp än så. Och även fast det är 300 000 eller 280 000 som enligt myndigheten SST (Myndigheten för stöd till trossamfund) är medlemmar i ett muslimskt trossamfund så är det som Svenska kyrkan: du kan vara medlem i Svenska kyrkan men inte speciellt troende, säger han.
Trots gruppens begränsade storlek menar Westerholm att den är väldigt väl positionerad i debatten.
– Konflikten är en vinstlott för Mikail Yüksel, absolut. Men sedan får vi se hur pass stor förändring det blir. För mer moderata muslimer kan det här innebära att Nyans blir ett ännu mer extremt parti. Då får vi en bortskrämningseffekt på det, som kan ta ut varandra.
Utvecklingen kan enligt Westerholm också innebära en gamechanger för Socialdemokraterna i Malmö. Han tror att tålamodet med den omtalade riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) har börjat tryta.
– Du kan inte springa på en konferens ena veckan och sedan ta avstånd från den andra veckan. Det funkar inte för någon. Det funkar inte för sossarna och det funkar inte för de här grupperna.
– Det här kriget har gjort att stödet för El-Haj och stödet för Socialdemokraterna i de kretsarna har minskat.