Svenska matpriser rusar i pris, med nästan 20 procents uppgång på ett år. Det finns flera möjliga förklaringar till ökningarna liksom varför priset stiger snabbare i Sverige än i grannländerna. Bland förklaringarna finns sjunkande kronkurs och bristande konkurrens.
Lägre globala priser på vete och energi har ännu inte slagit igenom i svenska matpriser. De svenska matpriserna stiger dessutom snabbare än grannländernas.
Matpriserna steg med 17 procent jämfört med oktober i fjol. Det överraskade Konjunkturinstitutet som hade uppskattat ökningstakten till 13,5 procent. Särskilt mycket steg priserna på frukt och grönt.
– Vi har trott att priserna skulle stabilisera sig eftersom världsmarknadspriserna på exempelvis raps och vete har sjunkit. Exporten från Ukraina har också kommit igång igen, säger Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet. Han konstaterar att förändringarna fortfarande inte har slagit igenom på den svenska marknaden.
En misstanke är att företag höjer priserna mer än nödvändigt. Riksbanken har flaggat för det och Konjunkturinstitutet har börjat utreda frågan. Den svenska dagligvaruhandeln består av ett fåtal aktörer och det ökar risken för högre priser.
Matprisinflationen skiljer sig mellan de nordiska länderna. Jämfört med oktober i fjol har Sverige 17,2 procent, Norge 13,1 procent, Danmark 15,7 procent och Finland 15,7 procent inflation.
En förklaring till inflationen kan vara den svaga kronkursen. Dålig utveckling i svensk ekonomi och låga förväntningar har gjort kronan rekordlågt värderad. Det gör att allt som importeras blir dyrt men påverkar också varor som tillverkas här indirekt.
Över hela 2000-talet har svenska matpriser i snitt stigit med 2,2 procent per år. Även där är det lite högre än grannländerna.