Daniel Sonesson föreslås bli ny partiledare för det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling. 45-åringen är uppväxt i Göteborg och som företagsledare med bred erfarenhet inom it- och techbranschen vill Sonesson lyfta frågor om att det finns för få jobb i privat sektor samt det brustna samhällskontraktet.
– Bidragsfesten Sverige måste ta slut, säger han i en lång intervju med Bulletin.
I mars aviserade Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé att han slutar som partiordförande efter sju år på posten. Sadé sitter kvar på posten fram till årsstämman den 22–24 september, då en ny partiordförande kommer att väljas.
Med brett stöd från flera distrikt föreslår partiets valberedning att Daniel Sonesson blir ny partiledare.
Daniel Sonesson är en erfaren entreprenör och ledare som bor i Österåker i närheten av Stockholm med sin sambo och deras två barn. Med över 20 års erfarenhet av att grunda, utveckla och driva affärsområden och företag inom it- och techbranschen har Sonesson gedigen erfarenhet av frågor kopplade till det svenska företagsklimatet.
Sonesson framhäver att han verkligen inte är en politisk karriärbroiler. Istället ser han sig själv som en ledare och politiker med en gedigen karriär. Sonesson har varit medlem i MED i drygt ett och halvt år, och är därmed en relativt ny profil i partiet. Han har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och brinner för politiska frågor. I ungdomsåren var han med i Moderaternas ungdomsförbund (MUF) där han satt i styrelsen för MUF 20+.
Sonesson poängterar att han är ödmjuk inför uppgiften som partiledare, om han blir vald till posten. När Sonesson får frågan vilka frågor han vill driva poängterar han att han vill driva hela partiets partiprogram med full kraft, vilken han beskriver som ”Sveriges bästa partiprogram”.
– Medborgerlig Samling är inte en enmansshow. Även om det finns frågor jag särskilt brinner för kommer jag främst verka för och driva samtliga medlemmars intressen och därmed all MED:s politik, säger Sonesson.
På frågan om han är släkt med de båda moderatbröderna Christian Sonesson samt Carl-Johan Sonesson i Skåne svarar han att det kan finnas ett släktband, men på längre håll.
”Moderaterna omfamnar bidragssverige”
Han berättar att han under en längre tid haft ögonen på MED då Moderaterna gått allt längre vänsterut och blivit allt för ”sossefierade” som han uttrycker det, samtidigt som de i alltför hög grad omfamnar bidrags- och högskattesverige. MED är samma svar på Moderaternas misslyckande med att försvara en äkta liberalkonservativ samhällsmodell som Sverigedemokraterna är ett svar på att Socialdemokraterna blivit allt mer identitetspolitiskt korrupt.
Sonesson påpekar att den så kallade borgerliga regeringen med Moderaterna i spetsen inte eftersträvar minskad offentlig sektor eller sänkta skatter i stor skala för den vanliga medborgaren. Sverige har dessutom flera myndigheter med identitetspolitiska uppdrag som borde släckts ner. Han anser dock inte att det finns en genuin, uppriktig vilja till det. Under nuvarande mandatperiod har antalet statsanställda tvärtom ökat med 7 000 personer.
– Jag skäms när jag ser det här. Dessutom ser vi enorma problem inom offentlig sektor. Vi behöver göra upp med det här en gång för alla. Det är därför som vi finns. MED är vad Moderaterna borde varit. De har tappat sin borgerliga kompass. Medborgerlig Samling är Sveriges enda frihetliga högerparti.
Fokusera på kärnverksamheten
Resurserna borde istället gå till grundläggande samhällsfunktioner som sjukvården, äldreomsorgen och skolan, samt till kärnverksamheter som försvaret och rättsväsendet med polisen i spetsen. De skatter vi har idag är hutlösa och felaktigt prioriterade, påpekar Sonesson.
Han säger att listan med ickeborgerlig politik som förs idag är lång. Han påpekar sedan att Moderaterna även kampanjade för att man inte ska höja skatterna före valet, inte för att aktivt sänka dem. Det vittnar mycket om tilliten till den egna borgerliga politiken. Man tror helt enkelt på höga skatter och höga bidrag. Skillnaden på Socialdemokraterna och Moderaterna handlar idag i princip bara om synen på hårda straff och kärnkraft.
Men det räcker inte. Medborgerlig Samling vill istället sänka skatterna för att möjliggöra för den privata sektorn att släppa loss de välståndsdrivande skaparkrafterna fullt ut. De som han menar är alldeles för små idag när de ställs i proportion till den existerande svulstiga statsapparaten.
Medborgerlig Samling vill dessutom kraftigt skära ner på de statliga resurserna till föreningslivet, exkluderat idrottsföreningar, då det avslöjats att det pågår omfattande fusk med just dessa bidrag samt att de finansierar antidemokratiskt tankegods som bland annat islamism.
– Vi kan inte tillåta att antidemokratiska krafter växer sig starka i Sverige och sprider en ideologi för våra skattepengar som strider mot våra värderingar. Dessutom måste beröringsskräcken gentemot odemokratiska element försvinna.
Viktiga frågor som Sonesson kommer att fokusera på om han röstas igenom är att skapa ett betydligt mer attraktivt företagsklimat, stoppa bidragsslöseriet och sänka skatterna, att det ska löna sig att arbeta och driva företag, banta public service och reducera den kostsamma och ineffektiva offentliga sektorn.
Vidare vill han att EU:s makt och inflytande över Sverige måste minska betydligt, få bukt med den ökade otryggheten samt den eskalerande kriminaliteten som breder ut sig. En viktig faktor som Sonesson nämner är att folk måste bli självförsörjande och de generösa bidragen måste sänkas då det finns en stor självsanerande effekt i att skapa ett samhälle där vi alla belönas för rätt saker.
– Bidragsfesten Sverige måste ta slut. För det krävs en modig borgerlig rörelse med ryggrad, säger Daniel Sonesson avslutningsvis.
Läs även: Sex år gammal våldtäkt i Järfälla kan klaras upp tack vare dna-träff