Facebook noscript imageMED vill sätta stopp för vindkraftsparkerna i Stockholms skärgård
Nyheter
MED vill sätta stopp för vindkraftsparkerna i Stockholms skärgård
Sveriges största vindkraftspark planeras att byggas utanför Sandhamn. Foto: Johan Nilsson//TT
Sveriges största vindkraftspark planeras att byggas utanför Sandhamn. Foto: Johan Nilsson//TT

Medborgerlig Samling Värmdö vill att planerna gällande de två vindkraftsparkerna utanför Sandhamn och Dalarö stoppas. Det ena projektet, Baltic Offshore Delta, utanför Sandhamn planerar att bygga Sveriges största vindkraftspark på cirka 1 000 kvadratkilometer som förväntas stå klar inom tio år.
– Vi tror att de kommer att ha negativ påverkan på miljön och naturen utanför Värmdö. Vindkraft är även en tveksam energikälla då den gör elnätet instabilt, säger Anna Gunnarsson (MED) till Bulletin.

Ett par mil utanför Sandhamn i Stockholms skärgård planerar det norsksvenska företaget Njordr att bygga Sveriges största vindkraftspark. Projektet heter Baltic Offshore Delta och planeras att bestå av uppemot 250 stycken vindkraftverk, cirka 330 meter höga.

Vindkraftsparken förväntas leverera upp till 20 TWh per år vilket motsvarar 3,2 miljoner villors hushållsel, enligt Njordrs egna beräkningar.

Utanför Dalarö planeras ytterligare en vindkraftspark att byggas, benämnd Erik Segersäll, av det norska bolaget Deep Wind Offshore. Projektet är inne i en samrådsprocess och för samtal med berörda parter såsom myndigheter, enskilda och allmänhet.

Splittrat politikerna

Frågan om de havsbaserade vindkraftsparkerna har splittrat politikerna på kommunal nivå men även på nationell nivå. Eftersom vindkraftsparken planeras att byggas inom svensk ekonomisk zon i Östersjön har Värmdö kommun inte vetorätt i frågan. I Värmdö kommun styr Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet med stöd av Miljöpartiet. De kallar sig för ”Majoritet för Värmdö” och är inte enade i vindkraftsfrågan. Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling, har inte några mandat i Värmdö kommunfullmäktige, men är starkt kritiska till byggandet.

– Det är viktigt att visa sin intention fastän detta inte är en kommunal fråga. Vi tror att bygget kommer ha negativ påverkan på miljön och naturen utanför Värmdö. Men vindkraft är även en tveksam energikälla då det gör elnätet instabilt. Dock kan kommunen spela hardball och motivera för att stoppa bygglov på land, då det behövs dra kablar och övriga supplytjänster med mera, säger Anna Gunnarsson, civilingenjör och kandiderar till kommunfullmäktige för MED i Värmdö kommun, till Bulletin.

Läs även: Majoritet skeptiska till vindkraftverk nära bostaden enligt ny studie

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu