Medborgarskolan är utsatt för systematiskt bidragsfusk i stora delar av landet. Upptäckten har gjorts efter att studieförbunden för första gången tillåtits samköra sina register. Medborgarskolan vill nu se bättre kontrollsystem.
– Medborgarskolan har absolut nolltolerans mot bidragsfusk. De oegentligheter vi upptäckt i vår egen verksamhet kan vi aldrig acceptera, säger Ann-Sofie Olding, förbundschef, Medborgarskolan.
– Folkbildning har en väsentlig betydelse för den svenska demokratin. Men folkbildningsverksamhet måste genomföras på ett rättssäkert sätt om den ska erbjudas i Medborgarskolans regi. Vi behöver därför ett tydligare och mer kraftfullt kontrollsystem i hela vår bransch.
– Det är tyvärr inte första gången vi upptäcker bidragsfusk i vår verksamhet. Vi har genom åren genomfört polisanmälningar som lett till åtal, fällande domar eller fortsatt är under polisutredning, säger Ann-Sofie Olding, förbundschef Medborgarskolan. Vad vi upptäckt i den här utökade granskningen visar att det inte hjälper att täppa till ett hål på ett ställe om det fortsätter läcka i en annan ände. Branschen behöver ett tydligare kontrollsystem och verktyg som förhindrar missbruk av folkbildningsverksamheten, säger Ann-Sofie Olding.
Det är framför allt inom musikverksamheten som Medborgarskolan kan konstatera att ett systematiskt bidragsfusk förekommit. Det handlar bland annat om grupper som anmält musikverksamhet till flera studieförbund samtidigt. För åren 2017, 2018 och 2019 är det ca 130 000 folkbildningstimmar som anses vara felrapporterade. Dessa timmar utgör ca tre procent av Medborgarskolans årliga antal timmar inom folkbildningsverksamheten.
Medborgarskolan kommer att polisanmäla alla misstänkta oegentligheter.
Bulletin har tidigare skrivit om att Studiefrämjandet har upptäckt ovanligt mycket fusk med integrationsprojekt.
TEXT: Nyhetsredaktionen