Regeringen presenterar årets första extra ändringsbudget där stora delar går till att hantera den förväntade sjukfrånvaron.
– Det är helt avgörande att man inte går till jobbet om man är sjuk, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Totalt innehåller den extra ändringsbudgeten, som nu lämnas över till riksdagen för beslut, pandemiåtgärder för 18 miljarder.
Det mesta handlar om att regeringen nu satt prislappar på redan kända åtgärder, som har presenterats i december och den 11 januari i år.
En nyhet för dagen är dock att pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Stödet till kultur ökar samtidigt till 180 miljoner, upp från 120 miljoner.
Bland annat föreslås förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut vid inställda evenemang till följd av restriktioner. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.
Vaccination och smittspårning
Av de totalt 18 miljarderna går 5,7 miljarder till vaccinationer, testning och smittspårning. Mer pengar föreslås även för att hantera covid- och vaccinationsbevis.
Regeringen har tidigare föreslagit att covid-19-lagen och serveringslagen förlängs till sista maj. Länsstyrelsen och kommuner får därför 140 miljoner för att kunna utöva tillsyn.
– Restriktioner är förstås det sista vi vill ta till. Varje inskränkning ska bort så fort det bara är möjligt. Men vi behöver behålla beredskapen för att kunna agera snabbt vid behov, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Andra stora och redan kända poster i den extra ändringsbudgeten är det förlängda omsättnings- och omställningsstödet till företag och statlig ersättning för karensavdrag och karensdagar till egenföretagare.
Läkarintyg kan slopas
Kravet på läkarintyg vid sjukdom föreslås slopas från och med den 19 januari till den sista mars.
– De tillfälliga reglerna innebär att en person inte behöver styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg under de första 14 sjukdagarna för att kunna få sjuklön eller sjukpenning, säger Mikael Damberg.
Regeringen väntas på tisdag besluta om ändringsbudgeten. Men samtliga förslag kan bli verklighet först när riksdagen fattar beslut, vilket är planerat till den 2 februari.