Enligt Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) måste Sveriges begränsade resurser läggas på dem som faktiskt är skyddsbehövande.
”Den låga bifallsfrekvensen på asylansökningar visar att Sverige i dag har fel migration”, skriver hon i en debattartikel i SvD idag.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har varit tydlig med att hon vill se ett paradigmskifte inom svensk migrationspolitik och på så sätt skaka sig loss från Fredrik Reinfeldts era med dess ”öppna era hjärtan”-politik.
I en lång debattartikel i SvD förklarar Maria Malmer Stenergard varför Sverige behöver rikta in asylprocessen på dem med skyddsskäl. Enligt siffror som Stenergard presenterar har endast en av fyra personer (26 procent) som sökt asyl haft skyddsskäl.
Hon skriver även att uppemot en fjärdedel av alla ansökningar om asyl i Sverige kommer från personer som redan fått en asylansökan bedömd och avslagen.
Problemet bottnar i att tidigare regeringar inte tagit tag i frågan anser hon. Nu vill Stenergard se att antalet asylsökande till Sverige minskar och att antalet personer som söker asyl utan goda utsikter att beviljas skydd minskar drastiskt.
Förslag som ligger på bordet är bland annat att undantaget från kravet på arbetstillstånd, som i dag är huvudregel för asylsökande, kommer att begränsas. Regeringen kommer även att titta på möjligheten att avskaffa det så kallade spårbytet efter ett avslag på asylansökan. Migrationsverket har även fått i uppdrag att arbetet med återvändande ska intensifieras.
Möte i Bryssel
Maria Malmer Stenergard befinner sig just nu tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M) i Bryssel under ett första så kallat RIF-möte, Rådet för rättsliga och Inrikes Frågor, under Sveriges ordförandeskap.
Mötet kommer bland annat att behandla Rysslands anfallskrig mot Ukraina och EU:s förutsättningar att stärka både den inre och yttre säkerheten.
Utmaningar kring migrationsströmmarna och sjöräddningsinsatserna på Medelhavet kommer också tas upp.
Även frågor kring den externa dimensionen kommer att behandlas med fokus på behovet av ökad samordning, både mellan medlemsstater och med EU:s institutioner.
Läs även: Thomas Morell (SD) rasar över snökoset: ”Förlamad infrastruktur”