Antalet asylmigranter som söker sig till Sverige ökar. Det framkommer i en färsk prognos från Migrationsverket. Man konstaterar också att fler afghaner – som är den största gruppen som väntas till Sverige – kommer att få rätt att stanna.
Under 2022 kommer 14 000 migranter att söka asyl i Sverige enligt en färsk prognos från Migrationsverket. Det är fler än fjolårets 11 414.
Man tar höjd för att så många som 21 000 kan komma. Den lägre siffran i Migrationsverkets prognosintervall är 10 000.
Populärast som asylland kommer Sverige att vara bland migranter från Afghanistan (2 100 migranter), Syrien (1 600), Irak (1 000) och Palestina (800) tror Migrationsverket.
För afghaner har det blivit enklare att få stanna i Sverige efter att Migrationsverket gjorde ett nytt rättsligt ställningstagande om situationen i Afghanistan.
– Det handlar både om nya asylsökande och om personer med ett tidigare av- eller utvisningsbeslut som kan beviljas en ny prövning. Men hur många personer som ansöker om verkställighetshinder och beviljas en ny prövning är osäkert. Antalet afghaner som får uppehållstillstånd har i sin tur betydelse för hur många nyanlända som ska tas emot av kommuner, säger Henrik Holmer, planeringschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
Det påverkar bland annat gruppen med afghanska män som sökte asyl som ensamkommande barn under mitten av 2010-talet och som tidigare fått tillfälliga uppehållstillstånd med hjälp av den av lagrådet kritiserade gymnasielagen.
I gruppen asylsökande från ”Övriga länder” finns länder som fanns i det forna Sovjet/OSS (2 000), Afrika söder om Sahara (1 300) och övriga Mellanöstern (1 200).
Av de totalt 14 000 är 5 000 kvotflyktingar. Sverige är det land i världen som tar emot flest kvotflyktingar per capita. Många länder tar inte emot några kvotflyktingar alls.