Ett Helsingborgsföretag har utvecklat kassar som är nedbrytningsbara och kan användas upp till 50 gånger. Men ändå beskattas den som en plastpåse.
– Otaliga miljarder kronor har investerats för att säkerställa en hållbar framtid genom utvecklingen av nya miljöanpassade material som inte bidrar till vare sig CO2-utsläppen eller plastnedskräpning i form av mikroplaster. Är det då verkligen försvarbart att straffbeskatta utvecklingen av miljöbesparande material i Sverige? Det de gör är ju att aktivt motarbeta försöken till att rädda vår planet. Det är helt absurt, säger Åke Rosén till Fplus. Åke Rosén är grundare av Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials.
Den så kallade Gaia-kassen som består av det egenutvecklade materialet Biodolomer, en sammansättning av flera förnyelsebara råvaror som tillverkas i företagets fabrik i Helsingborg. EU har bidragit med tiotals miljoner till utveckling av Biodolomer.
Det är Skatteverket och Skatterättsnämnden som anser att kassen ska beskattas bland annat eftersom den inte är avsedd för varaktigt bruk och därmed påminner om plastpåsar. Skatten på plastbärkassar infördes 1 maj förra året och innebär tre kronors skatt på bärkassar och på det tillkommer 25 procents moms.
När skatten på plastpåsar kom på tal fördes en debatt huruvida plastpåsar var skadliga och om tygpåsar verkligen var bättre. I debatten lyftes en dansk studie fram. Studien visar att plastpåsar inte är sämre än tygpåsar.
TEXT: Nyhetsredaktionen