Den tidigare migrationsministern Inger Støjberg kastades ut ur det danska folketinget i vintras. Enligt en opinionsundersökning från 8 juli klättrar dock stödet för hennes nybildade parti Danmarksdemokraterne.
I vintras kastades Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg ut ur folketinget på grund av att hon dömts till 60 dagars fängelse. Støjbergs dom grundade sig i hennes lagvidriga instruktion om att skilja asylsökande par åt i de fall då den ena parten var minderårig.
I slutet på juni presenterade Støjberg sitt nya parti, Danmarksdemokraterne, som i enlighet med Støjbergs tidigare politik kommer att driva på för en stramare migrationspolitik samt skattesänkningar och dansk företagsamhet.
En dansk opinionsmätning som Megafon, på uppdrag av Politiken och TV2 tog fram, visar att det nybildade partiet får stöd av 10,8 procent av väljarna. Samtidigt hamnar tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussens nya parti Moderaterne på ett stöd av 3,6 procent.
Støjbergs framgångssaga
Redan i vintras när folketinget röstade ut Støjberg talade flera medier om att både fängelsedomen och uttåget ur folketinget kunde bli till hennes fördel, eftersom man röstat ut Støjberg, samtidigt som man ansett att hennes åtgärd inte varit helt felaktig.
– Man röstar ut henne från folketinget, men man menar samtidigt att hon gjorde det rätta när man särade de unga flickorna från deras äldre män. Det hänger inte riktigt ihop, sade Kristian Thulesen Dahl, avgående partiledare för Dansk Folkeparti.
Med sina 10,8 procent i opinionsundersökningen uppmäts Støjbergs Danmarksdemokraterna som landets fjärde största parti. ”Inger Støjberg knackar inte bara på Christiansborgs dörr. Hon slår in den”, skriver tidningen Politiken.
Lämnade Venstre – kan klättra om
Inger Støjberg representerade tidigare partiet Venstre som i undersökningen har 13,1 procent i stöd. En annan politiker som lämnat Venstre och bildat nytt parti är Venstres tidigare partiledare Lars Løkke Rasmussen som bildade partiet Moderaterne. Rasmussens parti har 3,6 procent i opinionsmätningen. Skulle Danmarksdemokraterne och Moderaterne välja att bilda en allians överstiger partiernas gemensamma väljarstöd ex-partiet Venstres väljarstöd.
Om en allians är möjlig återstår dock att se. Inger Støjberg har beskrivit Danmarksdemokraterne som ett “borgerligt och förnuftigt parti”, inte ett ”protestparti”, samtidigt som Lars Løkke Rasmussen beskriver Moderaterne som ett parti med fokus i mitten av dansk politik.
Läs även: Migrationsministern kastades ur folketinget – bildar nytt parti