Förödande skyfall och översvämningar har orsakat stor skada i flera europeiska länder. Minst 197 personer har mist livet – men dödstalen väntas fortsätta stiga.
Dödssiffran har stigit ytterligare i västra Tyskland och Belgien efter häftiga skyfall och översvämningar. På tisdagen hade enligt nyhetsbyrån NBC 197 dödsfall rapporterats, och med ett stort antal människor som fortfarande saknas väntas siffran stiga ytterligare, rapporterar BBC.
I staden Bad Neuenahr-Ahrweiler har människor påbörjat omfattande upprensning av bråte och gyttja som spolats över området. Men med el- och värmeproduktion avstängda och kommunikationsnätet förstört har arbetet varit svårare än väntat.
– Allting är helt förstört, området är inte sig likt, säger butiksägaren Michael Lang till Reuters.
Tyska myndigheter har meddelat att översvämningarna har orsakat en stor förödelse på byggnader, infrastruktur och elförsörjning. Bland annat har kraftverk stängts av i förebyggande syfte eller ställts under särskild övervakning. Myndigheterna meddelar även att Steinbachtal-dammen riskerar att kollapsa, vilket har lett till evakuering av 4 500 människor i kringliggande område.
Läs även: Över 1 000 personer saknas i Tyskland efter ovädret
Samarbete över nationsgränserna
Tyska räddningstjänsten har arbetat till sin fulla kapacitet och minst fyra brandmän har förlorat livet. Räddningsarbetare från bland annat Frankrike, Italien och Österrike har skickats in för att hjälpa till i översvämningarna.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde under tisdagen sitt andra besök i det hårt drabbade området Nordrhein-Westfalen. På söndagen besökte hon staden Schuld som har beskrivits som en ”krigszon” av boenden i området.
I Belgien har armén satts in i fyra av landets tio provinser för att hjälpa till med evakuering och räddningsuppdrag. Enligt premiärminister Alexander De Croo har 27 människor förlorat livet i Belgien i händelsen som han kallar ”det mest katastrofala vårt land någonsin genomgått”.
I Nederländerna har tusentals människor flytt sina hem, värst drabbat är Limburg-provinsen – men även staden Maastricht och kringliggande område har omfattande översvämningar.
Läs även: EU: Svenskarna överlägset mest oroliga för klimatet
Politiker i blåsväder
Den tyska politikern Armin Laschet har hamnat i blåsväder i samband med översvämningarna. I en intervju där President Frank-Walter Steinmeier uttryckte sympati för offren, kan man se Laschet i bakgrund skrattande med sina kollegor.
Laschet meddelade senare att han ångrar sitt beteende.
– Jag tackar presidenten för hans besök. De drabbades öden finns nära till hands i våra hjärtan, vilket vi tagit åt oss efter flera samtal. Desto mer ångrar jag intrycket som skapats när jag haft ett sådant samtal. Detta var olämpligt och jag ber om ursäkt, skriver Laschet på Twitter.
Media och politiker var snabba med att kritisera hans agerande. Tidningen Bild beskrev situationen som att han ”skrattade medan landet var i sorg”.
Läs även: EU rustar finanserna för att göra Europa “klimatneutralt”
Läs även: Kinas nya klimatplan: Utsläppsrätter