Facebook noscript imageModeraterna: DNA-testa anhöriginvandrare
Politik
Moderaterna: DNA-testa anhöriginvandrare
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Foto: SVT
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Foto: SVT

Moderaterna vill att migranter som söker uppehållstillstånd som anhöriginvandrare ska avkrävas ett dna-test för att bevisa släktskap. Något som inte är en huvudregel i dag. Det berättade partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard på torsdagen på en pressträff.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, lanserade ett åtgärdsprogram i tio punkter för att komma till rätta med vad man kallar ”skuggsamhället” på en pressträff i riksdagen på torsdagsförmiddagen.

Att genomföra en folkräkning är något som Moderaterna och flera andra partier tidigare föreslagit. Det är också med i tiopunktsprogrammet. I dag finns det ett folkbokföringsfel på 200 000 personer och minst 50 000 personer befinner sig i Sverige utan tillstånd, samt 42 000 förväntas gå under jorden, uppgav Niklas Wykman och hänvisade till siffror från olika statliga utredningar och myndigheter.

– Det har ju blivit stor oordning på många områden i Sverige, sade Wykman och fortsatte:

– Utan ordning och reda i folkbokföringen blir det svårt att lösa problemen.

Ett annat förslag gällde DNA-testning och anhöriginvandring. Moderaterna föreslår att migranter som kommer till Sverige och söker uppehållstillstånd som anhöriginvandrare som huvudregel alltid ska dna-testas för att säkerställa släktskap. Något som inte sker i dag.

– Det förekommer tyvärr att barn kommer hit på en anknytning som egentligen inte är biologisk och de riskerar att utnyttjas. Det här är något som kritiserats av flera myndigheter och även Riksrevisionen, sade Maria Malmer Stenergard.

Myndigheter och kommuner får också skyldighet att rapportera till Migrationsverket om de upptäcker en person som inte har uppehållstillstånd. En generell slopad sekretess mellan myndigheter om relevant information ska också införas.

Vidare ska inte kommuner få betala ut ekonomiskt stöd till personer som inte har uppehållstillstånd. En av de kommuner som i dag betalar ut till personer som ska utvisas är Malmö.

Förslagen läggs fram som utskottsinitiativ i skatte- och socialförsäkringsutskotten.

Pelle Zackrisson

fakta

Moderaternas tio förslag mot ”skuggsamhället”

• Nationell folkräkning
• Slopad sekretess mellan myndigheterna
• Informationsplikt mellan myndigheterna
• Dna-test som huvudregel vid
anhöriginvandring
• Anmälningsplikt för asylsökande
• Boendeskyldighet och elektronisk övervakning
• Stopp för bidrag till personer som vistas
i landet utan tillstånd
• Förlängd preskriptionstid för av- och
utvisningsbeslut (idag är det 4 år, M vill ändra till 10 år)
• Fler avtal och överenskommelser med
ursprungsländer
• Villkorat bistånd (dra in bistånd till länder som inte samarbetar om att ta emot migranter)