Facebook noscript imageModeraterna om arbetskraftsinvandring: ”Höj lönekravet kraftigt”
Nyheter
Moderaterna om arbetskraftsinvandring: ”Höj lönekravet kraftigt”
Maria Malmer Stenergard vid Moderaternas arbetsstämma i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT
Maria Malmer Stenergard vid Moderaternas arbetsstämma i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Migrationsverket har hittills i år närmare 29 000 personer sökt arbetstillstånd i Sverige, som har synnerligen generösa regler på området. Bulletin har intervjuat Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
– Vi har 700 000 utrikesfödda som inte kan försörja sig, säger hon.

År 2020 beviljades 15 231 personer arbetstillstånd i Sverige. För att få detta tillstånd behövs i praktiken inte mycket. Den sökande måste bland annat ha ett giltigt pass och ett jobberbjudande med en månadslön som uppgår till minst 13 000 kronor, och arbetsgivaren ska i sin tur ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livsförsäkring med mera.

Flera egenföretagare har tack vare Sveriges generösa regler kunnat hämta hit sina anhöriga under förespeglingen att de ska arbeta för dem. Ett kryphål i reglerna om arbetskraftsinvandring som utnyttjats av många.

Enligt dagens regler kan i princip vem som helst söka arbetstillstånd i Sverige, då tillstånd kan ges även för utpräglade låglöneanställningar. Lönekravet för arbetstillstånd i Sverige ligger idag på 13 000, kronor vilket mostvarar ett okvalificerat deltidsjobb.

Hög arbetslöshet

Således räcker lågavlönade jobb och “deltidsjobb” för att en person från utlandet ska kunna söka sig till Sverige via arbetstillstånd. Detta är något som Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Stenergard finner problematiskt.

– Vi har 700 000 utrikesfödda som inte kan försörja sig, samtidigt har vi varje år tusentals personer som kommer från länder utanför EU som jobbar inom yrken som städ, snabbmatsrestauranger och liknande.

Detta är jobb som Stenergard anser bör kunna utföras av personer som redan finns i landet. Därför måste lönekravet för arbetstillstånd höjas, menar hon, så att personer från utlandet inte kan söka sig till sådana jobb.

– Lönekravet på 13 000 kronor är svårt att försörja sig på och det är absolut inte ett heltidsjobb om man följer kollektivavtal, säger Stenergard.

En person som kommer till Sverige och får en månadslön på 13 000 kronor kan inte leva enbart på den inkomsten.

Krav på att försörja anhöriga

Nyligen tillkom försörjningskrav för anhöriga till personer som söker arbetstillstånd. Tidigare har personer som ansökt om arbetstillstånd för människor till lågavlönade anställningar kunnat hämta sina anhöriga till landet, trots att lönen inte räckt till att försörja dem. Stenergard tycker att försörjningskravet för anhöriga är för lågt.

– Det är alltför låg nivå, det är existensminimum. Det är inte rimligt att tro att de ska leva på den summan under en längre tid. Därför vill vi öka försörjningskravet.

Utöver detta vill Moderaterna se en mer kvalificerad arbetskraftsinvandring. De vill att lönekravet ska ligga på 85 procent av medianlönen, vilket innebär en lönegräns på minst 27 540 kr/månad för den som söker arbetstillstånd i Sverige.

Regeringens nuvarande regler kring detta har medfört en stor arbetskraftsinvandring för lågavlönade jobb. Bara hittills i år har 26 015 ansökningar beviljats. De borgliga partierna vill se hårdare reglering rörande arbetskraftsinvandring och arbetstillstånd.

– Genom att fokusera mer på högkvalificerad arbetskraftsinvandring och ställa tydliga krav på försörjning av andra , tror jag att vi kommer bort från mycket av problematiken vi ser idag, säger Stenergard.

Gabriella Mait

Reporter