Facebook noscript imageModeraterna tar över sakfrågor från S och SD
Politik
Moderaterna tar över sakfrågor från S och SD
Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

En ny undersökning från Novus visar att Moderaterna tagit över förstaplatsen för bäst politik i tre frågor från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det handlar om Lag & ordning, där SD tidigare var störst, samt Ekonomi och Energipolitik, där S tidigare höll förstaplatsen.

– Väljarna tycker att de har ett lite starkare grepp, även om det är ett väldigt svagt grepp, om landets utveckling och regeringsfrågan som sådan, säger Novus VD Torbjörn Sjöström till TV 4 Nyheterna.

– Att Sverigedemokraterna tappat lag och ordning till Moderaterna, vilket är väljarnas näst viktigaste fråga, kan vara lite tongivande. Vi har även landets ekonomi där Moderaterna går fram, och energifrågan likaså.

Förutom de nya förstaplaceringarna behåller M topp-positionen på området Försvaret sedan tidigare.

S behåller förstaplatsen på områderna Sjukvård, Äldremosorg och Skola & utbildning, medan Sverigedemokraterna fortfarande toppar på området Invandring & integration.

MP i topp för Klimat och Miljö

Miljöpartiet, som nyss gjorde succé i EU-valet, anses av väljarna ha bäst politik på områdena Klimatet och Miljön.

Partiet har dessutom stärkt sin ställning på områdena, men Torbjörn Sjöström påpekar att det inte behöver betyda att partiet kommer öka i opinionen.

– Miljö och klimat ligger ganska långt ner på listan över väljarnas viktigaste frågor i Sverige. Så det går inte att utifrån det här sätta likhetstecken med ett markant ökat stöd för Miljöpartiet i riksdagvalet, säger han till TV4 Nyheterna.

Johannes Nilsson

Reporter.

fakta

Väljarnas viktigaste frågor och partier med högst förtroende

Novus genomförde undersökningen med 1002 personer 14-18 juni 2024.

Sjukvården – S 26%

Lag och ordning – M 25%

Skola och utbildning – S 22%

Invandring/integration – SD 30%

Klimatet – MP 34%

Miljön – MP 36%

Landets ekonomi – M 28%

Äldreomsorg – S 23%

Försvaret – M 31%

Energipolitik – M 16%