Moderaterna vill införa en ny kamerapolitik och ta bort tillståndskravet för tillfälliga kameror samt införa ett statligt kamerabidrag. Åtgärderna är en del i arbetet med att öka tryggheten på allmän plats och ta ett större lokalt ansvar för det brottsförebyggande arbetet.
– De permanenta kamerorna är i princip helt värdelösa, säger Pehr Granfalk (M) till Bulletin.
Moderaterna lägger fram tre skarpa förslag för en en ny kamerapolitik i Sverige. Partiet anser att de nuvarande reglerna i princip gör det omöjligt att få upp fler trygghetkameror på ett enkelt sätt utan långdragna tillstånsprocesser. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, – den statliga myndighet som beviljar tillstånd – och dess tjänstemän saknar många gånger förståelse för lokala utmaningar, anser de.
Förslagen som partiet lyfter fram är ett sätt att möta den nya sortens brottslighet som breder ut sig. Moderaterna vill se att kommunerna får utökade möjligheter att sätta upp fler tillfälliga trygghetskameror utan tillstånd. Detta för att störa ut kriminell verksamhet och ligga hack i häl på de kriminella.
”Permanenta kameror är i princip värdelöst”
Pehr Granflak (M) är kommunstyrelsens ordförande i Solna. Solna kommun har prövat att sätta upp trygghetskameror med hjälp av polis på kommunens gator vid torg. Granfalk säger att trygghetskameror är en av få saker som faktiskt fungerar, förutom polisiär närvaro, väktare och skyddsvakter. Det har hjälpt till att få bort kriminella element från gatan.
Han menar att poängen med tillfälla kameror är att de sätts upp när det behövs och där det behövs. Enligt Granfalk är problemet med permanenta kameror att de kriminella inser var de finns placerade efter ett tag och då flyttas verksamheten till ett annat ställe. Därför måste tillståndsprocessen gå fortare då kriminaliteten flyttar runt, anser han.
– Man kan dra en parallell till London, där spelas det mesta in vad folk gör ute på gatan. Där har man inte problem med allmänheten när det kommer till integritet. Däremot är det svårare i London att få tillstånd i ett köpcentrum. I Sverige är det tvärtom. Här är det jättelätt att få upp kameror i ett köpcentrum och liknande men där brott och kriminalitet i huvudsakligen sker, ute på gator och torg där är det mer eller mindre omöjligt att få till kameror.
Riktad statlig satsning
Partiet vill även se en riktad statlig kamerasatsning där staten beviljar kommuner och regioner stöd för att i högre grad kunna kamerabevaka områden.
– Dessa satsningar är dyra. Man behöver göra en riktad satsning för kommuner och regioner för att se till att kunna genomföra de här förslagen. I dagsläget är det huvudsakligen polisen som ska stå för den här kostnaden och de säger att de inte har råd med det här. Därför behövs en rejäl trygghetssatsning från regeringens sida för att möta upp det behov som finns.
Moderaterna hävdar att Integritetsskyddsmyndigheten frekvent ger avslag på ansökningar och vill därför överväga om besluten om kameraövervakning istället ska förläggas mellan polis och kommun.
– Jag skulle vilja se att Integritetsskyddsmyndigheten. Den är helt menlös, säger Pehr Granfalk.
Läs även: SD och M har lämnat in KU-anmälan mot Khashayar Farmanbar