Facebook noscript imageMona Sahlin ville inleda samtal med Hamas: Del av ”lösningen i Palestina”
Politik
Mona Sahlin ville inleda samtal med Hamas: Del av ”lösningen i Palestina”
Mona Sahlin deltog 2009 i demonstration som slutade med brännandet av den israeliska flaggan vid israeliska ambassaden. Foto: Leif R Jansson/TT
Mona Sahlin deltog 2009 i demonstration som slutade med brännandet av den israeliska flaggan vid israeliska ambassaden. Foto: Leif R Jansson/TT

Under den förra partiledaren Mona Sahlin öppnade Socialdemokraterna för att Sverige borde inleda dialog med den islamiska terrororganisationen Hamas. Sahlin fick också hård kritik för att ha deltagit på en demonstration där Israels flagga brändes. – Den här manifestationen, med tre paroller, stoppa massakern, bryt blockaden, stöd palestiniernas frihetskamp, har jag inga som helst problem med [...], kommenterade Mona Sahlin till Sveriges Radio 2009. Under Sahlins ledning motionerade även S-politiker för att avbryta ”bojkottpolitiken” mot Hamas.

I ett tal i Göteborgs synagoga den 12 oktober kallade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson den islamiska palestinska terrororganisationen Hamas massaker i Israel och handlingar för ”avskyvärda” och tog avstånd.

Andersson har även till Aftonbladet beskrivit samarbetet med det palestinska regeringspartiet Fatah – där flera företrädare vägrat fördöma Hamas terror – som att man ”samarbetar med Hamas främsta politiska motståndare”.

Antisemitisk organisation

Tidigare partiledaren Mona Sahlin hade en mindre kritisk hållning till den antisemitiska rörelsen Hamas – som har utplånandet av Israel och dödandet av judar i sina grundande dokument från 1988:

”Domedagen kommer inte förrän muslimer slåss mot judar och dödar dem. Då kommer judarna att gömma sig bakom stenar och träd, och stenarna och träden kommer att ropa: ’O muslim, det finns en jude som gömmer sig bakom mig, kom och döda honom.” (artikel 7)

2008 förespråkade Mona Sahlin att både Sverige och EU skulle inleda samtal med Hamas och kallade Hamas en del av ”lösningen i Palestina”. Sahlin ville att Sverige skulle ta initiativ sade hon i en intervju med Sveriges Radio.

– De är en realitet i Palestina. De vann valet. De är en del av problemen, men också av lösningen i Palestina och jag ser ingen annan utväg än att försöka föra tillbaka dem till dit där de en gång var. Som en del av en samlingsregering i Palestina och då måste någon börja den processen.

Israelflagga brändes

Mona Sahlin fick också kritik för att ha gått med i en demonstration i januari 2009 som gick till den israeliska ambassaden och slutade med att en israelisk flagga brändes. På bilder från demonstrationståget syns helt öppet uppmaningar till bojkott av Israel och att ”befria Palestina”. En flagga för den Iranstödda terroristorganisationen Hezbollah syntes också. Något som Per Gudmundson var först att rapportera om.

Hezbollahflagga på demonstrationen Mona Sahlin deltog i. Foto: Leif R Jansson/TT

Sahlin försvarade deltagandet.

– Den här manifestationen, med tre paroller, stoppa massakern, bryt blockaden, stöd palestiniernas frihetskamp, har jag inga som helst problem med utan tyckte tvärtom att det var viktigt att visa att lika starkt som stödet för Israels rätt att existera måste stödet vara för palestiniernas kamp mot massakern i Gaza, sade Mona Sahlin till Sveriges Radio.

Flera socialdemokrater har genom åren velat inleda dialog med Hamas. I en motion från 2009 skrev en riksdagsledamot, Thomas Strand, att han visserligen inte stödde Hamas men att ”bojkottpolitiken” mot Hamas borde avbrytas.

Riksdagsledamoten Anders Karlsson (S) skrev 2014 i en fråga till dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) att Israel ägnade sig åt ”blodbad” i Gaza. Karlsson tyckte att Israel borde visa ”mer återhållsamhet”.

”Givetvis måste också Hamas raketattacker upphöra men antalet offer kan väl anses säga något om styrkeläget i konflikten och vem som borde visa mer återhållsamhet”, skrev Karlsson.

I en motion från 2008 kallar Peter Hultqvist terrororganisationen Hamas för ”parti” och anser att en fredsprocess i Israel-Palestina-konflikten kräver att Hamas involveras.

Peter Hultqvist har tidigare mottagit ”Order of Merit” från den palestinske presidenten och Fatah-ledaren Mahmoud Abbas, något som Ludvika Tidning rapporterat om.

Pelle Zackrisson