Den 17 november anträffas en död kvinna i 20-årsåldern på ett LSS-boende i Enköping. Kvinnan var ensam personal på boendet vid tidpunkten och saknade även utbildning för sitt arbete. Nu har en rad olika utredningar startats och händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.
– Vi ska bedöma om arbetsgivaren har gjort vad den kunnat för att förebygga våld och hot på arbetsplatsen, säger Ulrika Scholander, enhetschef på myndighetens avdelning för inspektioner.
Torsdagen den 17 november vid lunchtid anträffas en kvinna i 20-årsåldern död på ett LSS-boende i Enköping.
Efter mordet startade polisen en utredning inklusive en rad olika instanser. En specialiståklagare ska bland annat ta reda på om det går att ställa arbetsgivaren till svars för mordet för brott mot arbetsmiljölagen.
Elin Flank, kammaråklagare, uppger för P4 Uppland att kvinnan saknade eftergymnasial utbildning. Hon hade ingen utbildning om säkerhet och annat för LSS-boenden. Dessutom var kvinnan ensam på LSS-boendet vid mordtillfället.
– Jag känner inte till att hon gått någon annan utbildning innan den här anställningen, säger Elin Flank till radion.
Malin Ragnegård, förbundsordförande på fackförbundet Kommunal, skriver på Twitter att det inträffade är fruktansvärt och är ingen ska behöva riskera sitt liv på jobbet.
Det som skett i Enköping är fruktansvärt. En ung person har förlorat livet på jobbet, det som absolut inte får hända har hänt.
— Malin Ragnegård (@MalinRagnegrd) November 18, 2022
Ingen ska utsättas för hot, våld eller riskera sitt liv på arbetet. Det är alltid arbetsgivarens ansvar att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö.
20-årig man sitter häktad
En 20-årig man inskriven på vårdboendet har erkänt mordet och ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Vårdboendet som ägs av Serigmo care är privatägt och hyser sex lägenheter för personer med främst psykiska funktionsnedsättningar. Bolagets vd Charlotte Högman säger att hon inte närmare vill gå in på den enskildes utbildningsbakgrund.
– De allra flesta har utbildning och det ligger det krav på i våra avtal. Sedan kan det förekomma att man har någon som inte har utbildning, men som har erfarenhet och kanske jobbar på timmar, säger hon.
Högman säger även att det förekommer ensamarbete.
– Det kan förekomma en kortare period, om man gjort bedömningen att det fungerar, att den boendes behov kan tillgodoses med en personal. Man kan också ha dubbel eller trippel bemanning. Det ser olika ut. Det är utifrån de boende och även knutet till vad kommunen har lämnat för beställning.
Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.
Läs även: Minskad invandring till Sverige 2023