Den mördade polisen Andreas Danmans familj känner ilska, sorg, saknad och vanmakt efter mordet i Biskopsgården i Göteborg i somras. I en intervju med Expressen berättar de hur de upplever hur landets makthavare bär en stor del av ansvaret för att deras son och bror är borta.
– Så fort vi slår på tv:n eller öppnar en tidning så påminns vi om att vår son har mördats. Varje dag är det en ny skjutning och ingenting händer, säger Andreas Danmans mamma.
Andreas Danman blev 33 år gammal och var områdespolis. Han sköts ihjäl den 30 juni under ett kvällspass i Biskopsgården, ett rutinuppdrag där han åkte ut med moped.
Några dagar efter mordet greps en 17-årig yngling, tidigare dömd till sluten ungdomsvård för försök till mord. Sedan den 4 juli har 17-åringen suttit häktad på sannolika skäl för mord och försök till mord. Under fredagen väcks åtal.
När Andreas Danman begravdes uppmärksammades det att ingen högre politiker som exempelvis statsminister Stefan Löfven eller justitieminister Morgan Johansson medverkade.
I en intervju som Andreas Danmans mamma, pappa och storebror gjort med Expressen kommer svaret. Varken regeringen eller någon annan hög politiker var välkommen.
– Det hade känts som ett hån mot oss. Vad har de gjort för oss eller för att underlätta polisens arbete – ingenting, säger familjen.
Familjen är mycket kritisk till landets politiska ledning. Andreas Danmans pappa, som är deltidsbrandman, berättar om hur han själv upplevt hur blåljuspersonal hotats och trakasserats. Samhället är på väg mot kollaps, menar han.
– Politikerna borde flytta ut till Biskopsgården och praktisera som polis, sen kan dom flytta till Rosengård och arbeta inom räddningstjänsten med stenkastning och hot och sen till Lund och praktisera på akutmottagningen och uppleva gängslagsmål och hotelser.
– Så fort vi slår på tv:n eller öppnar en tidning så påminns vi om att vår son har mördats. Varje dag är det en ny skjutning och ingenting händer, säger Andreas Danmans mamma.