Maxtiden för sluten ungdomsvård kan bli längre. Regeringen vill utreda om dagens gräns på fyra år är tillräcklig.
– Det måste till en tillräckligt kraftfull reaktion från samhällets sida vid grova brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Hur lång maxtiden bör vara vill han inte gå in på.
Johansson menar att lagstiftningen om sluten ungdomsvård, LSU, behöver moderniseras för att vara mer anpassad till dagens brottslighet.
Ministern pekar på att fler unga mellan 15 och 18 år döms till sluten ungdomsvård för mycket grova brott, till exempel mord, samt att dessa ofta har ett kriminellt nätverk runt sig.
Öka säkerheten
Utredaren ska även se över kvaliteten och säkerheten inom LSU.
– Vi har sett en situation av ökande problem med den slutna ungdomsvården på senare år, inte minst när det gäller säkerheten, säger Johansson.
– Vår bedömning är den, att Statens institutionsstyrelse (Sis) måste göra samma resa som Kriminalvården gjorde för 15 år sedan när den väldigt kraftigt skärpte säkerheten.
Utredaren ska även titta på möjligheten till villkorlig frigivning när det gäller LSU, vilket saknas i dag. Även utslussningen efter att den slutna ungdomsvården är slut ska ses över.
Johansson tror att eventuella lagändringar kan vara på plats i början av nästa mandatperiod.
Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, står bakom utredningen.
– Vi ser ett behov av en översyn av lagstiftningen. Grova våldsbrott överlag är ett av de största samhällsproblemen i dag, säger partiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling.
Flytt till Kriminalvården
Enligt en enkät från DN finns det en politisk majoritet i riksdagen för att låta Kriminalvården ta över ansvaret för den slutna ungdomsvården från Sis. Det vill inte justitieministern.
– Det är ett stort steg att ta att sätta 15-åringar i fängelse, det finns en stor risk att man då bjuder in eller ökar risken för en längre kriminell karriär. Att arbeta inom ramen för den organisation som vi har i dag tycker jag är klokare, säger Morgan Johansson.
– Vad vi behöver ha är åtgärder här och nu, så fort som möjligt. Skulle vi ha tagit det stora greppet och gjort om hela påföljdssystemet då är det en mycket större uppgift.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, som vill att ansvaret flyttas över till Kriminalvården, tycker det är ”tondövt” att regeringen inte tar med den frågan i sin utredning, när det nu ser ut att finnas politisk majoritet för en sådan förändring.
– Jag är lite rädd för att om vi inte vågar göra förändringar nu riskerar vi om några år ha en ännu värre gängkriminalitet än i dag, säger Forssell.
– Om man ändå ska tillsätta en utredning som tittar på den slutna ungdomsvården tycker jag det är väldigt märkligt, snudd på oseriöst, att då inte också titta på vem som ska ansvara för den.
Han är även kritisk till att regeringen inte uttryckligen ger i uppdrag att höja maxtiden, utan att man endast ska utreda om den bör höjas.
TEXT: TT