Facebook noscript imageMorgan Johansson har högst taxinota i riksdagen
Politik
Morgan Johansson har högst taxinota i riksdagen
Morgan Johansson (S) åker mest taxin. Här vid riksmötets öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT
Morgan Johansson (S) åker mest taxin. Här vid riksmötets öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT

132 696 kronor. Så mycket har Morgan Johansson (S) åkt taxi för från den 1 september 2022 till den 19 september 2023 för skattebetalarnas pengar. Den forne justitieministern toppar därmed listan på riksdagsledamöternas kostnader för taxiresor, där fyra i topp fem är socialdemokrater. Tvåa är tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S). ”De har fått särskilda reserekommendationer”, skriver Socialdemokraternas presstjänst i ett mejl till Bulletin.

Förra året rapporterade den nu nedlagda nättidningen Morgonposten att den dåvarande klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) var den i riksdagen med överlägset högst taxinota. Detta under perioden oktober 2018 till augusti 2022. Publikationen utnämnde då Strandhäll till ”Droskdrottning”.

När Bulletin beställer ut listan över ledamöternas taxiresor för perioden 1 september 2022 till den 19 september 2023 dyker Strandhälls namn emellertid inte upp. Toppar gör istället en annan omtalad socialdemokrat – Morgan Johansson.

Morgan Johansson är en mångårig veteran inom det socialdemokratiska toppskiktet. Åren 2014 till 2022 var han justitieminister i den S-styrda regeringen och han satt även som folkhälsominister i Göran Perssons regering 2002–2006.

Numera är Morgan Johansson Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson.

Han är också den i riksdagen med överlägset högst taxinota – 132 696 kronor. Det är nästan 43 000 kronor mer än tvåan Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister i regeringen Löfven och Andersson.

”Särskilda reserekommendationer”

Bulletin har sökt Morgan Johansson och Peter Hultqvist via deras presskontakt Ayan Jamil som ber om att få frågorna via mejl.

”De har fått särskilda reserekommendationer av riksdagen på grund av säkerhetsskäl. I övrigt får vi hänvisa frågor om detta till riksdagens säkerhetsavdelning”, skriver Socialdemokraternas presstjänst till Bulletin.

”Sådana beslut fattas för övrigt efter samråd med Säkerhetspolisen”, tillägger Morgan Johansson i ett senare mejl till Bulletin.

Riksdagsförvaltningen bekräftar senare detta i ett mejl till Bulletin.

”Riksdagsförvaltningen har bedömt att det föreligger en hotbild mot Morgan Johansson och Peter Hultqvist och har därför beslutat om en säkerhetsåtgärd i form av taxirekommendationer”, skriver de.

Fyra socialdemokrater i topp fem

Totalt är det fyra i fem i topp-listan som är socialdemokrater. Vid sidan av de tidigare S-ministrarna är övriga två ledamoten Marianne Fundahn (S) som landar på en tredjeplats och Rose-Marie Carlsson (S) som hamnar femma.

Den enda i topp fem som inte är socialdemokrat är Björn Söder (SD), som hamnar fyra med en taxinota på 67 389 kronor. Söder hamnade ifjol på en andraplats efter Strandhäll när Morgonposten publicerade sin lista.

I tio i topp-listan över ledamöternas taxinotor råder det också S-dominans, där sex av tio är socialdemokratiska ledamöter.

Där återfinns Alexander Christiansson (SD) på en sjätteplats, Alexandra Anstrell (M) på en sjundeplats, Åsa Karlsson (S) som åtta och Camilla Mårtensen (L) som nia.

På plats nummer tio finner vi Jamal El-Haj (S), som tidigare i år uppmärksammades efter att ha hållit tal vid en Hamas-kopplad konferens i Malmö.

”Bestämmer själv över sina tjänsteresor”

riksdagens webbplats rörande ledamöternas tjänsteresor lyder följande information:

”Om det saknas kollektivtrafik eller om det finns särskilda skäl får ledamoten ersättning för taxi. Särskilda skäl kan till exempel vara tungt bagage, att ledamoten sparar mycket tid eller att det finns medicinska skäl.”

Där står det också:

”Ledamöterna bestämmer själv över sina tjänsteresor inom Sverige och vilket färdmedel som är lämpligast. När en ledamot väljer färdmedel ska hen ta hänsyn till resans kostnad, restid och hur resan påverkar miljön. Säkerhetsaspekten ska också vägas in. En ledamot som väljer ett annat färdmedel än det billigaste ska kunna motivera det.”

Resor mellan riksdagshuset och den bostad där ledamoten står skriven utgör vanligtvis en tjänsteresa, enligt riksdagens regler.

”Kommunalt är inget alternativ”

Bulletin har sökt samtliga ledamöter på tio i topp-listan för en kommentar.

Så här förklarar den sjätteplacerade Alexander Christiansson (SD) sitt taxiresande i ett mejl till Bulletin:

”Det var intressant och jag kände inte till att jag har den sjätte högsta taxinotan. Den absolut största delen av den kostnaden är att jag åker från min bostadsort i Gråbo till Landvetter, tur och retur, veckovis. Om jag tar egen bil till Landvetter blir kostnaden ungefär den samma med milersättning och parkering. Kommunalt är inget alternativ för mig då jag bor i Gråbo, Lerums kommun. I övrigt kan det vara resor till verksamhetsbesök runt om i Stockholm där kollektivtrafiken kan vara svår med ett fullt schema.”

Björn Söder ger följande förklaring:

”Jag åker taxi mestadels till och från flygplatser. Eftersom jag också har internationella uppdrag blir det även att jag reser mycket. Jag väljer taxi särskilt med hänsyn till säkerhetsaspekten. Det kan t ex vara att jag landar sent en kväll på Kastrup och därför väljer att ta taxi hem. Ibland väljer jag tåg och buss istället om det är på dagen och jag inte har någon tid att passa hemma. Tyvärr är tågen oftast försenade och inte tillförlitliga. Det kan också vara att jag måste flyga till Sturup eller Ronneby pga att förbindelserna till Kristianstad inte alltid passar och då tar jag taxi från flygplatsen.

”Det kan också bero på att man tvingas välja vissa resealternativ pga att familjesituationen ska gå ihop och då får man ta taxi för att kunna lösa detta.”

Hänvisar till säkerhetsskäl

Åsa Karlsson (S), vars valkrets är Västerbottens län, skriver så här om sitt taxiresande:

”Den allra största delen av resorna är mellan hemmet och flygplatsen på hemorten tur och retur de flesta riksdagsveckorna.”

”Jag bor på landet utanför tätort och jag använder mig av taxi i mina resor till och från min arbetsvecka i Stockholm. Det gör jag dels pga av icke fungerande kollektivtrafik på den tiden jag behöver nyttja samt av tidsbesparingsskäl då jag vanligtvis har mer än 5 timmars resväg med tåg”, förklarar niondeplacerade Camilla Mårtensen (L).

Alexandra Anstrell (M) vill ”av säkerhetsskäl” inte säga vilka sträckor det är hon åker taxi.

”När jag väljer taxi som färdsätt följer jag riksdagens fastställda regelverk kring detta. Jag gör många studiebesök med exempelvis tidig avfärd och jobbar sena tider. När det gäller vilka sträckor det rör sig om vill jag av säkerhetsskäl inte kommentera dessa”, skriver hon i ett mejl.

Läs även: Riksdagen begär extra pengar till säkerhet

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu 

fakta

Riskdagsledamöternas taxiresor – topp tio

  1. Morgan Johansson (S), 132 696 kr
  2. Peter Hultqvist (S), 89 799 kr
  3. Marianne Fundahn (S), 76 601 kr
  4. Björn Söder (SD), 67 389 kr
  5. Rose-Marie Carlsson (S), 63 307 kr
  6. Alexander Christiansson (SD), 63 140 kr
  7. Alexandra Anstrell (M), 59 026 kr
  8. Åsa Beckman (S), 54 587 kr
  9. Camilla Mårtensen (L), 51 649 kr
  10. Jamal El-Haj (S), 50 242 kr

Listan avser riksdagsledamöternas taxiresor för perioden 1 september 2022 - 19 september 2023. Resorna har antingen bokats genom riksdagsförvaltningens upphandlade taxitjänst eller betalats av ledamöterna själva, varpå de senare begärt ersättning.

Summorna i listan är avrundade till heltal.