Facebook noscript imageMorgan Johanssons uttalande från 2018 hamnar i riksdagen
Politik
Morgan Johanssons uttalande från 2018 hamnar i riksdagen
Morgan Johansson. Foto: Amir Nabizadeh/TT
Morgan Johansson. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Under lördagskvällen skottskadades två barn, fem och sex år, i samband med en skjutning i Visättra i södra Stockholm. Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, får nu kritik för ett tidigare uttalande om att risken för att oskyldiga ska drabbas av gängkriminaliteten är liten. Nu hamnar uttalandet i riksdagen när riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) ställer en skriftlig fråga till Johansson.

Under söndagseftermiddagen skrev Tobias Andersson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, på Twitter att han skickat in en skriftlig fråga till riksdagen för justitieminister Morgan Johansson att besvara om huruvida han fortfarande anser att risken för att oskyldiga ska drabbas är liten.

Läs även: Löfven (S): “Förtvivlad och förbannad”

Bakgrunden är ett uppmärksammat uttalande av Morgan Johansson (S) i en intervju i januari 2018 med Expressen. Han sade då att risken för att oskyldiga ska drabbas av gängkriminella är väldigt liten. Johansson kommenterade att de kriminella gängen har sina mål som de ”ska gå på” och att de inte har något intresse av någon annan.

Läs även: Två skjutna nära Flemingsberg - nio gripna

Ingen respons från Johansson

Under måndagsförmiddagen lämnade Tobias Andersson (SD) in den skriftliga frågan till Morgan Johansson.

– Det är ett uttalande som han ännu inte tagit tillbaka trots att en ansenlig mängd individer har drabbats, oskyldiga sådana. Det hade varit bra om han åtminstone sa att det var något naivt uttalande men det har han ju valt att inte göra, utan han låtsas som att det regnar i stället, säger Tobias Andersson till Bulletin.

Politisering av frågan

Åsikter kring politisering av händelsen har varit splittrad. Medan vissa engagerar sig i ämnet i politikernas kommentarsfält, finns det kritiker som anser att politiker försöker samla ”politiska poäng” när de uttalar sig kring liknande händelser.

– Då vill jag fråga dem om de aldrig har politiserat något liknande? Det blev en global politisering av migrantströmmarna när man på förstasidor runt om i världen valde att ha en bild på ett litet dött barn på en strand. Då fick alla göra politik av det och nu säger samma personer att man inte får göra politik av att barn skjuts på gator i Sverige. Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan se att det här är en konsekvens utav politiska felprioriteringar, säger Tobias Andersson.

Läs även: Lööf om högerskon: ”Det har jag aldrig sagt” – men gamla TV4-klippet spökar

Paliz Askari

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!