Facebook noscript imageMoské i Norge får pengar från utlandet – riskerar fängelse
Utrikes
Moské i Norge får pengar från utlandet – riskerar fängelse
Rabitamoskén har tagit emot miljonbelopp från arabländer och Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Rabitamoskén har tagit emot miljonbelopp från arabländer och Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Norska nättidningen Nettavisen avslöjar hur en norsk moské tagit emot pengar från utlandet, bland annat från arabländer och Sverige. Nu vill norska politiker både från höger och vänster skärpa regelverken.

Nettavisen avslöjar hur Rabitamoskén i Norge tagit emot miljonbelopp från utlandet som inte rapporterats till myndigheterna. Under de senaste fem åren har de samtidigt fått statliga bidrag på över 20 miljoner norska kronor.

Moskén äger för närvarande 60 miljoner norska kronor i fastigheter som köpts med utländska donationer från bland annat Kuwait, Qatar, Saudiarabien, Belgien och Sverige. Totalt äger Rabitamoskén 13 fastigheter genom fastighetsbolaget System Invest, något som egentligen är lagligt för trossamfund. Men Rabitamoskén har inte bokfört sina ägodelar vilket är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

– Jag skulle anta att vi kommer prata om grov skatteflykt i det här ärendet, säger Eivind Furuseth till Nettavisen, som är docent vid norska handelshögskolan.

Politikerna vill behandla dem som maffia

Politikerna i Norge blir upprörda efter avslöjandet och kräver skärpning av utbetalningar till trossamfund. Mahmoud Farahmand är politiker i liberalkonservativa Høyre och han vill att den norska staten behandlar trossamfund med dold ekonomi på samma sätt som Italien behandlat maffian.

– Rabita måste redogöra för ursprunget till dessa medel. Om de inte gör det måste det få rättsliga konsekvenser och ett tillbakadragande av fastigheterna som en naturlig följd. Detta är rättvist och rimligt och något som har praktiserats i andra länder. De italienska myndigheterna beslagtog maffians egendomar som de misstänkte hade förvärvats olagligt, säger Farahmand till Nettavisen.

Även socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) ställer sig bakom Farahmands uttalande. Mona Nielsen (AP) är ledamot i familje- och kulturnämnden i stortinget och vill omgående dra in ekonomiskt stöd ifall de kommer fram till att något olagligt förekommit.

– Nettavisens avslöjanden är allvarliga och måste absolut utredas. Jag är glad att regeringen redan har sagt att de ska utreda trossamfund och då borde statsförvaltaren omgående ta itu med det här aktuella ärendet och se om det finns grund för att dra in stödet, om det har skett ett lagbrott, säger hon till Nettavisen.

Vill inte kommentera var pengarna kommer ifrån

Vilka som skickat donationer vill inte moskén berätta. När Nettavisen ber om en intervju med Rabitamoskén, ställer de krav på vilka journalister som får intervjua moskén, samt att tidningen inte får ta bilder eller spela in samtalet.

Intervjun görs med Basim Ghozlan som bland annat är ordförande i fastighetsbolaget System Invest. Han menar att pengarna skickats av en kvinna från en erkänd organisation, som skickat pengarna via kuwaitiska ambassaden i Stockholm.

– Det är vanligt att vissa givare inte vill bli avslöjade. De vill vara anonyma. Damen har besökt fastigheten och sett till att pengarna har använts på rätt sätt, säger Basim Ghozlan till Nettavisen.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter