Facebook noscript imageMP-toppen hedrade Fadimes minne – men nobbar slöjförbud
Nyheter
MP-toppen hedrade Fadimes minne – men nobbar slöjförbud
Tidigare jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP)  deltog i minnesceremonin för Fadime Sahindal. Foto: Isabelle Eriksson/Johan Jeppsson/TT
Tidigare jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) deltog i minnesceremonin för Fadime Sahindal. Foto: Isabelle Eriksson/Johan Jeppsson/TT

Under fredagen hölls den årliga kransnedläggningsceremonin på gamla kyrkogården i Uppsala för att hedra Fadime Sahindal som hedersmördades 2002. En av dem som deltog var förra jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP).

Fadime mördades brutalt av sin far, endast 26 år gammal för att ha svikit familjens heder.

Arrangör var Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, som kämpar dagligen mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket. – Förstålsen för problemet har blivit större, men tyvärr väljer många att vara tysta, säger Ulla Gustavsson, styrelseledamot för GAPF.

– Din röst ekar för ett mänskligt liv, fritt från ett liv utan hot och våld.

– Din röst ekar för att samhället inte ska vända de hedersdrabbade ryggen.

Sara Mohammad, ordförande för GAPF, inledningstalade inför ett 50-tal personer som samlats i Uppsala för att minnas Fadime Sahindal som hedersmördades av sin far Rahmi Sahindal för 20 år sedan.

På plats var bland andra tidigare jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Erik Pelling (S), artisten och författaren Zinat Pirzadeh och Ulla Gustavsson, styrelseledamot för GAPF och tidigare simförbundets ordförande.

Men vad har egentligen hänt de senaste 20 åren? Mordet på Fadime Sahindal kom att bli lite av ett startskott för kampanjandet mot hedersförtryck runtom i landet.

Fadime uppmanade samhället och politikerna att inte vända de hedersdrabbade ryggen och inte blunda för dem. Hade Fadime varit nöjd över situationen idag?

- Absolut inte, det görs inte tillräckligt. Även om det införs nya lagar och regler har det sällan någon större effekt. Nu är det bra att vi får en ny lagstiftning i sommar och hedersförtryck blir en egen brottsrubricering, men det är klart att det är bättre sent än aldrig, säger Ulla Gustavsson, GAPF.

En del kartläggningar för att mäta omfattningen av hedersförtrycket har gjorts i Sverige. Men några exakta siffror över hedersförtryckets utbredning på nationell nivå förs i nuläget inte. 2017 beräknades att 240 000 kunde vara drabbade.

En kartläggning som gjordes två år senare av Uppsalabaserade Tjejers rätt i samhället, TRIS, visade att cirka 65 procent av tjejer med utomeuropeisk bakgrund kände sig begränsade i någon form vad gäller valet av framtida partner.

I SVT-dokumentären ”Arvet efter Fadime” som släpptes nyligen för att minnas Fadime Sahindal, konstaterar justitieminister Morgan Johansson (S) att undersökningar som gjorts i dagsläget visar att cirka sju–åtta procent är drabbade av hedersförtryck i årskurs nio i Sverige.

I juni 2022 kommer en ny brottsrubricering för hedersförtryck, ”Lex Fadime”.

20 år efter mordet på Fadime kan vi läsa rubriker som ”Hedersförtrycket frodas 20 år efter Fadimes död” och ”Minnet av rebellen Fadime har bleknat bort”. Många engagerade i hedersfrågan menar att Fadimes förhoppningar inte slagit igenom på bred front. Hur kommer det sig?

– Vi behöver utbilda, men vi måste och våga se när samhället sviker. Hijab-frågan är en stor fråga och där skulle vi vilja se ett förbud för unga flickor, säger Ulla Gustavsson.

Frågan gällande slöjförbud är omtvistad bland engagerade i frågan. Under torsdagen kom beskedet att ett slöjförbud ska prövas i högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.

Men GAPF får inte stöd för ett slöjförbud av den tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP).

– Kvinnor ska själva välja hur de ska klä sig. Ser man ett tecken på att tjejer far illa måste socialtjänsten tillkallas och myndigheter måste agera. Men vi inom Miljöpartiet vill inte se ett slöjförbud. Debatten kring hederproblematiken har länge handlat om hedersförtrycket existerar eller inte. Nu har vi kommit förbi den punkten. Mer behöver göras och vi behöver mer kunskap. Vi vet att detta drabbar unga, inte minst tjejer väldigt hårt, säger Åsa Lindhagen.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu

fakta

Fadime Sahindal

Fadime Sahindal föddes 1975 i Turkiet och kom till Sverige som sjuåring.

Hon sköts till döds av sin pappa Rahmi Sahindal den 21 januari 2002, två månader efter att hon deltagit i ett seminarium i riksdagen om integration som hemlig talare.

Rahmi Sahindal greps strax efter mordet och dömdes till livstids fängelse. Straffet blev 24 års fängelse men han frigavs redan 2018 efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Fadime mördades på grund av att hon var tillsammans med en kille som hennes familj inte hade godkänt. Fadime hade vanärat familjens heder.

Fadime Sahindal blev 26 år gammal. Minnet av henne hedras den 21 januari varje år.