Facebook noscript imageMTR kräver att ”lokförare omedelbart återupptar arbetet”
Nyheter
MTR kräver att ”lokförare omedelbart återupptar arbetet”
Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Tisdagen blev den andra dagen av en haltande pendeltågstrafik. Den vilda strejken, organiserad av lokförare, fortsätter som planerat. Samtidigt har tågföretaget MTR fått nog, varpå man begär att Arbetsdomstolen fattar ett interimistiskt beslut om att förklara strejken otillåten.

Dag två av strejk för pendeltågsförarna i Stockholms lokaltrafik går mot sen eftermiddag. Liksom under gårdagen har även tisdagen präglats av inställda avgångar och strandsatta resenärer.

Tågföretaget MTR, mot vilket strejken riktar sig, har tröttnat på situationen och väljer nu att göra verklighet av tidigare hot.

MTR begär att Arbetsdomstolen fattar ett intermistiskt, det vill säga provisoriskt, beslut om att förklara strejken otillåten samt att ålägga lokförarna att ”omedelbart återuppta arbetet”, rapporterar tidningen Arbetet.

MTR:s krav om att förklara strejken som ogiltig grundar sig i att det finns gällande kollektivavtal parterna emellan. Därför råder det egentligen fredsplikt.

Dessutom har fackförbunden Seko eller ST, som båda organiserar lokförare, varken beslutat om, eller ställt sig bakom, strejken.

– Som ett led i våra försök att minimera effekterna för resenärerna har vi idag via Tågföretagen lämnat in en begäran till AD om att ålägga lokförarna att återgå i arbete, bekräftar Niklas Ekström, kommunikationsansvarig vid MTR, till Arbetet.

Pekar ut lokförare

På grund av den kaosartade situationen i pendeltågstrafiken har flera resenärer tvingats till att ta långa omvägar eller stanna hemma, eftersom de allra flesta tåg står stilla.

För MTR blir man troligtvis skyldiga att betala höga viten till region Stockholm.

Samtidigt kräver MTR att såväl lokförare som fackförbundet Seko betalar skadestånd. Stämningen innehåller en bilaga där 73 lokförare pekas ut som skadeståndsskylldiga. Till skillnad från andra vilda strejker kräver MTR att skadeståndet ligger på 6 000 per strejkande, i stället för den ”vanliga” summan på 3 000 kronor.

Man hänvisar till att penningvärdet har förändrats sedan standardsumman sattes, samt att strejken orsakat stora skador.

Fackförbundet Seko har aktivt tagit avstånd från strejken. Detta hindrar dock inte MTR från att begära skadestånd av dem också.

Enligt MTR har företrädare för Seko Pendelklubben, som organiserar tåg- och stationsvärdar, påpekat att det inte är deras ansvar att få lokförarna tillbaka till jobbet.

MTR anser att Seko ”inte fullt ut verkar för att den olovliga stridsåtgärden upphör” varpå man kan anses ansvariga för att strejken fortsätter. MTR begär därmed 100 000 kronor i skadestånd av Seko.

Tjänstgörande lokförare trakasseras

Enligt Seko Lok Pendelns hemsida ska flera medlemmar som utfört sitt arbete ha fått hot riktade mot sig. Bland annat ska tjänstgörande lokförare blivit filmade när de arbetar, uppringda på mobilen med krav om att delta i strejken samt fått motta nedsättande ord, bland annat ”svartfötter” för att de inte deltar i konflikten.

De drabbade uppmanas ta kontakt med Pendelklubben.

Läs även: Kritiserade Rysslands krig i Ukraina – döms till 25 års fängelse

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu