Facebook noscript imageMusiken har tystnat i Afghanistan
Nyheter
Musiken har tystnat i Afghanistan
Kabulbor i bankkö. Arkivbild. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT
Kabulbor i bankkö. Arkivbild. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT

För första gången på tjugo år vaknar afghanerna upp till ett land utan några amerikanska soldater. Nu är det talibanerna som styr – och i Kabul och andra städer har musiken tystnat.

Redan innan det sista amerikanska militärflyget lämnade Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul under natten mot tisdag hade ljudkulissen i den afghanska huvudstaden börjat förändras.

De som blev kvar när västmakterna lämnade Afghanistan efter tjugo år anpassar sig nu till sina nya herrars ideologi – som inte ser med blida ögon på musik.

Hittills har talibanerna vinnlagt sig om att framstå som försonliga och samarbetsinriktade, och några generella förbud mot offentlig underhållning av det slag som förekom under skräckväldet 1996–2001 har ännu inte utfärdats.

Slutat med musik

Kulturyttringar är tillåtet, enligt rörelsen, så länge de inte strider mot sharialagar eller landets islamiska kultur. Verkligheten ser dock annorlunda ut. I landets andra största stad Kandahar har talibanmyndigheterna beordrat radiokanaler att sluta spela musik och stänga av sina kvinnliga presentatörer.

För många afghaner krävs dock ingen formell order för att förändra sina vanor.

Utanför Kabuls skönhetssalonger har färgglada skyltar målats över. Många har bytt ut jeansen mot traditionella kläder och de radiokanaler som fortfarande spelar musik har lagt om sina spellistor – i stället för persisk popmusik hörs nedstämda, patriotiska sånger.

– Det är inte så att talibanerna har krävt att vi ska ändra något. Vi ändrade tablån ändå eftersom vi inte vill att talibanerna ska tvinga oss att lägga ned, säger Khalid Sediqqi, producent på en privat radiokanal i Ghazni.

”Alla i chock”

– Dessutom är ingen i landet på humör för underhållning. Vi är alla i chock, jag vet inte ens om någon lyssnar på radio längre, fortsätter han.

Under de tjugo åren av väststött styre har en brokig populärkultur frodats i Kabul och flera andra städer i landet, med extravaganta frisyrer, energidrycker, turkiska tv-serier och svängig musik.

Nu kan det vara slut på detta, om man får tro ledande talibaner.

– Vår kultur har blivit toxisk med ryskt och amerikanskt inflytande överallt, till och med i maten vi äter. Det måste folk inse och göra de förändringar som krävs, säger en befälhavare i rörelsen.

– Det kommer att ta tid, men så måste det bli.

Läs även: USA drar sig tillbaka från Afghanistan - talibanerna vinner makt

TT Nyheter

fakta

Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Ordet taliban betyder ursprungligen student eller sökare på pashtunernas språk pashto.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.

Talibanernas maktutövande då var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.

Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats och återtog makten över landet.