Antalet dollar-miljardärer förväntas under det kommande decenniet växa snabbt i Indien och Kina. I dagsläget har USA flest dollar-miljardärer i världen.
I och med Ukrainakriget och sanktionerna som riktas mot Ryssland skrivs det mycket om ryska oligarker med enorma privata förmögenheter. Det är dock inte där som flest personer med en förmögenhet som överstiger 1 miljard dollar – dollar-miljardärer – bor, enligt Henley & Partners rapport om globala medborgare.
Världens rikaste personer bor i USA. Landet har mer än 10 000 individer med en förmögenhet som överstiger 100 miljoner dollar, bland dem finns det 810 dollar-miljardärer. USA:s totala förmögenheter uppgår till knappt 70 biljoner dollar.
Enligt Forbes senaste årliga rankning av världens rikaste personer kom Amazons grundare Jeff Bezos förra året först med 177 miljarder dollar, följt av entreprenören Elon Musk med 151 miljarder dollar och Microsofts medgrundare Bill Gates på fjärdeplats med 124 miljarder dollar. Tredjeplatsen innehas inte av en amerikan, men av fransmannen Bernard Arnault som grundat världens största lyxvaruimperium, LVMH, med en beräknad förmögenhet på 150 miljarder dollar.
Ryssland kvalar inte in i top 10
Kina och Japan kommer näst i Henleys globala rankning, med 234 respektive 36 dollar-miljardärer var. De två ländernas totala förmögenheter ligger på runt 20 biljoner dollar var. Indien kvalar in på fjärdeplats med en total förmögenhet på knappt 10 biljoner dollar och 128 dollar-miljardärer.
Ryssland finns inte med bland de tio länder i världen med de största förmögenheterna och flest dollar-miljardärer. Det gör däremot OECD-länderna Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Kanada och Australien.
Konsultfirman Henley anser att förmögenhet är ett mycket effektivare mått på ett lands finansiella situation än dess bruttonationalprodukt, BNP. Bland annat för att en stor del av BNP:n i många utvecklingsländer går till staten och har liten inverkan på den privata förmögenhetsbildningen, samt för att BNP bortser till stor del från effekterna av fastighets- och aktiemarknadsrörelser, som båda har en enorm inverkan på förmögenheter.
Det kommande decenniet lär antalet indiska, kinesiska och australienska dollar-miljardärer öka snabbast i världen, förutspår konsultfirman utan att ge exakta tal.
Läs även: Zuckerberg rasar i rikaste-listan