Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) konstaterar bland annat i sin årsrapport att säkerhetsläget för Sverige har förändrats och att det finns ett påtagligt ryskt militärt hot mot oss.
Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) konstaterar i sin årsrapport att hoten mot svensk säkerhet ökat. I och med kriget i Ukraina har säkerhetsläget försämrats avsevärt i vårt närområde.
Samtidigt visar kriget i Ukraina att Ryssland är beredda att använda brutalt våld för att nå sina mål.
– Vi kan konstatera att den europeiska säkerhetsordning som vi kände inte längre existerar. Skulle Ryssland vinna kriget har vi ett ännu mycket farligare läge, säger Must-chefen Lena Hallin till TT.
På frågan om när man kan vänta sig att den ryska storoffensiven kommer svarar Hallin att det återstår att se.
– Det återstår att se de kommande veckorna. Det kan vara så att man gjort det, men att den ser ut på ett annat sätt än man tänkt sig, med hänsyn till de resurser som finns till förfogande.
Hotet mot Sverige
Trots att kriget i Ukraina inte gått enligt Rysslands planer och de haft stora förluster kvarstår det ryska hotet mot Sverige. Den ryska förmågan sett till luft- och till sjöstyrkor är mer eller mindre intakt. De ryska förbanden finns även på plats i Östersjön och på Kolahalvön.
Om Sverige och Finland går med i Nato, finns ytterligare en risk att Ryssland blir allt mer aggressiva.
– Ryssland får då en betydligt längre gräns mot Nato. Den kommer man att vilja stärka mer än man gjort tidigare, säger Hallin.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har varnat för att kriget i Ukraina kan eskalera och dra in försvarssalliansens medlemmar, möjligen då även Sverige som har statusen som ”inbjuden medlem” och eventuellt snart ett faktiskt medlemsland.
– Det är svårt att säga, men vi ligger där vi ligger. Vi har flera Natoländer som gränsar till oss. Klart är att vi skulle bli påverkade på ett eller annat sätt.
Must varnar även för ökad illegal underrättelseverksamhet och hybrida metoder mot Sverige. Ryssland vill fortfarande påverka och försvåra processen för Sverige att gå med i Nato, men om man varit inblandade i de senaste provokationerna som försvårat Natoprocessen är oklart.
– Vi kan inte tydligt säga att det är så, däremot kan vi konstatera att det naturligtvis ligger i deras intresse att det sker, förklarar Hallin.