Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) ska undersöka om företag som erbjuder söktjänster som gör det möjligt att söka i domar från förvaltningsdomstolarna, trots utgivningsbevis, behöver följa reglerna i dataskyddsförordningen, GDPR.
– Det här är första gången vi prövar det här undantaget i yttrandefrihetsgrundlagen sedan det tillkom år 2019, säger Olle Petterson till Bulletin.
IMY ska granska företag som har tillgång till offentliga handlingar från svenska domstolar. Företagen som har utgivningsbevis ska undersökas huruvida de bör undantas från reglerna i dataskyddsförordningen eller ej.
– Vi ska nu undersöka vilka särskilda risker för otillbörliga intrång i enskildas personliga integritet som tillhandahållandet av den här uppgiftssamlingen innebär, säger jurist Olle Pettersson som leder granskningen.
– Dessa domstolsavgöranden kan innehålla känsliga personuppgifter om hälsa och det kan vara synnerligen integritetskränkande för den enskilde om sådana uppgifter behandlas, exempelvis i samband med att en potentiell arbetsgivare gör en bakgrundskontroll inför en anställning, säger han.
Känsliga uppgifter
Information som ges ut vid söktjänster som tillhandahåller handlingar från svenska domstolar och myndigheter kan innehålla bland annat beslut om rätt till sjukpenning, lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård.
Juristen Olle Petterson uppger att myndigheten ska undersöka om dagens bestämmelser i yttrandefrihetsgrundlagen är tillämpliga på den aktuella personuppgiftsbehandlingen.
Läs även: Warborn: Inför nya kategorier för GDPR