Rättsdatabasen Verifiera kan tvingas att begränsa sitt utbud av offentliga handlingar då Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, beslutat att göra det svårare för nyhetsbyråer att kunna ta del av känsliga uppgifter.
– I dagligt tal kallar vi detta för censur, kommenterar nyhetsbyrån Verifieras ansvarige utgivare Gunnar Axén beslutet.
Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har under året tagit emot klagomål avseende rättsdatabasen Verifieras tjänster. IMY inledde därför en tillsyn av företaget, och under tisdagen tog myndigheten ett beslutet att förbjuda Verifiera att publicera vissa känsliga uppgifter om bland annat psykiatrisk tvångsvård och lagen om vård av missbrukare, då myndigheten hävdar att det strider mot GDPR, dataskyddsförordningen.
Klagomålen har framför allt rört känsliga uppgifter gällande personuppgifter som Verifiera tillhandahåller. Verifiera erbjuder i dagsläget en söktjänst för domstolsavgöranden som innehåller uppgifter om psykisk ohälsa och tvångsvård. Nu ser det ut alltså som om detta måste upphöra.
– Det rör sig om mycket integritetskänslig information beträffande personer som är eller har varit i en mycket utsatt situation. För dessa personer kan ett offentliggörande av informationen vid en bakgrundskontroll leda till kännbara konsekvenser, till exempel i form av minskade möjligheter att bli aktuell för en anställning och utanförskap, säger Martin Wetzler som är jurist på IMY.
I Verifieras databas finns totalt cirka 210 000 domstolsavgöranden från 2008 och framåt som rör lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om vård av missbrukare i vissa fall.
Verifiera: ”censur”
Verifiera är mycket kritiska till att myndigheten begränsar utbudet av offentliga handlingar och hävdar att myndigheten saknar lagstöd för beslutet. Verifiera avser att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.
– IMY har nu inlett kampen för vad som ser ut att vara myndighetens långsiktiga mål, nämligen att helt förbjuda nyhetsbyråer att tillhandahålla rättsdatabaser med offentliga handlingar från våra domstolar. Resultatet kommer att bli en kraftig begränsning av medias möjligheter att göra personresearch och att granska våra makthavare, säger Verifieras ansvarige utgivare, Gunnar Axén.
Gunnar Axén kallar beslutet för ett ”myndighetsövergrepp” och menar att Integritetsskyddsmyndigheten inte kan begränsa tryck- och yttrandefriheten utan lagligt stöd och i strid med yttrandefrihetsgrundlagen.
– Utan lagstöd och behörighet tar man sig friheten att förbjuda nyhetsbyråer med utgivningsbevis att publicera vissa handlingar från svenska domstolar. I dagligt tal kallar vi detta för censur.
Bulletin har sökt Gunnar Axén för en kommentar.