Facebook noscript imageNatos generalsekreterare: Svenskt medlemskap är ”högsta prioritet”
Nato
Natos generalsekreterare: Svenskt medlemskap är ”högsta prioritet”
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har hållit ett extrainsatt Natomöte med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen. Stoltenberg sade att ett svensk Natomedlemskap är “högsta prioritet” för försvarsalliansen.

Under måndagen var Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i Bryssel för att vara värd för den internationella givarkonferensen i och med jordbävningarna i Turkiet och Syrien, skriver TT.

Statsministern fick frågan om hur han ser på att Turkiet kommer att godkänna Finland som Natomedlem, men inte Sverige och han svarade att man har “respekt” för de beslut som Turkiet väljer att fatta.

– Vi hade inte valt den vägen om vi hade fattat det beslutet, men vi har respekt för att Turkiet fattar turkiska beslut och vi tar fasta på att Sverige är ett säkrare land nu än innan vi sökte medlemskap i Nato, svarar Kristersson på en fråga från SVT.

Finland och Nato trycker hårt på Turkiet för att ratificera Sverige. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade under ett extrainsatt möte i Natos högkvarter:

– Vi kommer att fortsätta att arbeta hårt. Det kommer att vara högsta prioritet att också Sverige blir medlem.

Ungern osäkra

Både Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu fanns på plats i Bryssel, men parterna diskuterade aldrig Sveriges Natoansökan under mötet.

– Nej, och det beror på att Mevlüt Cavusoglu ringde mig redan innan den här presskonferensen i Ankara (då Turkiet i fredags utlovade ratificering av Finlands medlemskap). Så jag har redan pratat med honom och vi är medvetna om varandras respektive positioner och de är oförändrade. Så vi ser inte behovet av ytterligare diskussioner, sade Billström till TT.

Cavusoglu fick frågan om Sveriges Natoansökan och sade att det gjorts ”framsteg med den nya svenska regeringen”, men att Sverige behöver göra mer framför allt i kampen mot terrorism.

Även Ungern tycks inställt på att försvåra Sveriges Natoansökan. Landet planerade att godkänna Sveriges och Finlands ansökningar samtidigt den 31 mars, men i fredags kom beskedet att godkännandet av Finlands ansökan skulle tidigareläggas till den 27 mars. Ungern ser därför ut att dela upp godkännandet av Sveriges och Finlands ansökningar.

– Det är ju en fråga som naturligtvis har öppnats upp för diskussion.

– Nej, vi har inte hört någonting efter att de här datumförändringarna började flyga runt så jag har inga besked på den punkten, säger Billström till TT.

Läs även: Rysslands utrikesminister: Ukraina startade kriget

Gabriella Mait

Reporter