Naturskyddsföreningen – tillsammans med en rad andra miljöorganisationer – överklagar regeringens beslut om slutförvar av kärnbränsle. Enligt organisationerna kan inte kärnavfallsbolaget SKB med fullständig säkerhet visa på att förvaret kan ske på ett säkert och hållbart sätt.
I slutet på januari beslutade regeringen och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att tillåta slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun. Regeringen aviserade även att tillåta en inkapslingsanläggning i Oskarshamns kommun.
Annika Strandhäll poängterade att ”det här blir ett säkert slutförvar som ger trygghet för både miljö och människa” under pressträffen.
Regeringen bedömde att Svensk kärnbränslehantering AB:s (SKB) ansökningar uppfyllde kraven i miljöbalken och i kärntekniklagen, och gav därför klartecken till att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun.
Överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen
Flera miljöföreningar – Jordens vänner, Fältbiologerna och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) och Naturskyddsföreningen – vill nu sätta stopp för regeringens planer och begär prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.
– Regeringens beslut om att godkänna kärnbränsleförvaret var ett historiskt beslut och jag är rädd att de gjorde ett historiskt misstag. Beslutet innebär risk för läckage av oerhört farliga ämnen. Vi har därför nu lämnat in en skarpt formulerad begäran om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Enligt Naturskyddsföreningen kan inte SKB bevisa att de kopparkapslar som är tänkta att användas vid slutförvaret är tillräckligt säkra. Enligt experter från KTH kan de börja vittra sönder redan efter 100 år, vilket skulle kunna medföra att extremt farligt avfall läcker ut i naturen och kontaminerar grundvattnet och på så vis hela ekosystemet. De radioaktiva ämnena kan dessutom vara farliga i uppemot 100 000 år, enligt forskarna.
– Att använda fem centimeter tunna kopparkapslar är billigt och enkelt för kärnkraftsindustrin. Men industrin har inte ens låtit regeringen, forskare eller miljörörelsen i sin helhet få ta del av viktiga tester som gjorts av koppar i en förvarsmiljö, säger Johan Swahn, kanslichef på MKG.
Läs även: Slutförvar av kärnavfall beviljas efter elva år av beredning