Facebook noscript imageNaturvårdsverket nästa instans att inte överklaga Cementa-dom
Nyheter
Naturvårdsverket nästa instans att inte överklaga Cementa-dom
Cementa får fortsatt grönt ljus till cementtillverkning på Gotland. Foto: Karl Melander/TT
Cementa får fortsatt grönt ljus till cementtillverkning på Gotland. Foto: Karl Melander/TT

Den 13 december beslutade mark- och miljödomstolen att Cementa får fortsätta bryta kalk på Gotland och att det fyraåriga tillståndet förlängs. Nu meddelar Naturvårdsverket att de inte tänker överklaga beslutet. Beskedet kom som en lättnad för många inom samhällsbyggnadsbranschen.

Betongtillverkaren Cementa på Gotland fick en tidig julklapp i år då mark- och miljödomstolen beslutade att bolaget får fortsätta bryta kalk på ön.

Nu meddelar Naturvårdsverket att de inte kommer att överklaga beslutet. Naturvårdsverket blir alltså myndighet nummer två i raden efter länstyrelsen på Gotland, samt efter Naturskyddsföreningen, som väljer att inte överklaga det beslut som mark- och miljödomstolen meddelade den 13 december.

Det gamla miljötillståndet löpte ut den 31 december efter att den dåvarande regeringen möjliggjorde för bolagets fortsätta verksamhet genom en tillfällig ändring av miljöbalken för att undvika cementbrist.

Länsstyrelsen på Gotland och Naturvårdsverket har sedan tidigare ansett att Cementa inte mött utredningskraven som finns när det gäller Natura 2000-områden. Nu tar kritikerna istället sikte på det långsiktiga tillståndet på drygt 20–30 år som Cementa behöver ansöka om inom kort.

”Naturvårdsverket har bland annat beaktat att det nu beviljade tillståndet är tidsbegränsat till fyra år, att en ny tillståndsprocess avseende ett mer omfattande tillstånd kommer att påbörjas inom kort och att de allmänna miljöintressena bäst kan tillvaratas genom att Naturvårdsverket koncentrerar sina resurser till det kommande målet”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

”Fokusera på det längre tillståndet”

Anneli Bergholm Söder, länsråd vid länsstyrelsen på Gotland förklarar beskedet att inte överklaga i Tidningen Näringslivet.

– Vi konstaterar att både vatten- och skyddsnaturen är jätteviktig och står fast vid vår bedömning när det gäller brister på miljökonsekvensbeskrivningen. Där är den största frågan för oss verksamhetens påverkan på yt- och grundvatten och att den inte är tillräckligt utredd, men vi väljer trots det att fokusera på det längre tillståndet.

Strax efter att domen föll gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut och meddelade att Sveriges cementtillverkning är mycket viktig för totalförsvaret.

– Det är viktigt att ta beredskapshänsyn i samhällsplaneringen och inte förhindra eller bygga bort möjligheten till en inhemsk kalkbrytning och produktion av cement, då analyser visar att det inte finns någon annan möjlig lösning på kort sikt, säger Charlotte Petri Gornitzka, GD, MSB.

Läs även: Uppgifter: Bomb i Grimsta attack mot skandalomsusad rapartist

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu