Facebook noscript imageNederländare döms för vansinnesattack på hotell
Nyheter
Nederländare döms för vansinnesattack på hotell
Bild tagen några sekunder innan mannan går till angrepp. Foto: Polisen
Bild tagen några sekunder innan mannan går till angrepp. Foto: Polisen

En ensam kvinnlig nattreceptionist på ett hotell i Göteborg överöstes av hugg och sparkar när en psykiskt störd man gick till oprovocerat angrepp mot henne. Då hade han redan gripits två gånger på samma hotell dagen innan då han agerat våldsamt och upplevts som psykiskt instabil, men varje gång släppts efter några timmar. Nu döms han till för mordförsök till rättspsykiatrisk vård
– Det kändes som att jag skulle dö. Han blick var helt tom. Jag kände bara hur han slog och hur han högg mot halsen, säger den drabbade i förhör.

Den 18 januari hade varit en stökig dag på ett Best Western-hotell i Göteborg. En 25-årig man från Nederländerna hade checkat in kvällen innan och under dagen uppträtt förvirrat, sökt konflikter och slagit sönder muggar och tallrikar. Polis kom och körde honom till psykakuten som han dock fick lämna efter att en läkarundersökning. Några timmar senare var han tillbaka på hotellet.

Egentligen skulle han inte ha släppts in – han var nu uppsatt på blocklistan för samtliga Best Western-hotell – men genom att ringa på och förställa rösten lyckas han ändå bli insläppt och sätter sig i receptionen medan personal på nytt ringer polis. Den här gången skall det dock dröja flera timmar innan de kommer.

– Han satt i receptionen två timmar, han verkade paranoid och pratade med sig själv och så. Vi hade alltid koll på honom. Han var inte aggressiv eller hotfull de första två timmarna. Det var lugnt, man var lite orolig men det kändes inte som en farlig situation, säger en hotellanställd i förhör.

Efter att ha väntat i två timmar blir mannen irriterad, börjar skrika på och hota en annan gäst för att sedan låsa in sig på en toalett där han sparkar på dörren från insidan. Till slut anländer polis och tar honom därifrån för andra gången denna dag. Han får sitta i arresten ett antal timmar innan ett förhör med honom inleds klockan 01.58. Han erkänner skadegörelsen på toaletten men hävdar att det var en olyckshändelse, att han dansade ”en glädjedans” och råkade ramla in i dörrkarmen.

Förhörsledaren uppfattar honom som ”lugn och samlad” och när förhöret är slut en timme senare släpps mannen ånyo på fri fot. Ytterligare några timmar senare är han tillbaka utanför hotellet.

Ensam med en galning

Vid den här tiden är en 30-årig kvinna den enda som arbetar på hotellet. Hon klev på klockan 23 och fick då höra vad som hänt under dagen.

– Jag var ju rädd hela kvällen, för jag fattade det att det var en psykiskt störd man som kommer tillbaka till hotellet hela tiden och ingen har satt in någon jäkla säkerhet för mig, så jag var inte jätteglad för att vara där helt själv, säger kvinnan i förhör.

Hennes olustkänslor gör att hon för ovanlighets skull ringer upp sin pojkvän och är i ett pågående samtal med honom då det ringer på porttelefonen tolv minuter i sex. Hon tror att det är en engelsman som just checkat ut som nu har återvänt för att hämta något, så hon släpper in honom. Hon inser snabbt sitt misstag men blir osäker på vad hon ska göra. Det finns en larmknapp i receptionen, men den får man bara trycka på när det är direkt fara för liv, är hennes uppfattning.

– Det är väl om vi blir mördade som vi får trycka på den. Vi har haft kollegor som tryckt när dom är rädda och då har dom fått en utskällning. Det vi skall göra i situationer är att vi skall ringa vår chef, som sen ringer Securitas som sen skall komma om nånting händer. Det är bara att ibland svarar inte chefen, säger kvinnan i förhör.

Till en början upplever hon mannen som lugn, men snart hör hon hur han rasslar med bestick i matsalen och kommer ut med två bestickkorgar som han ställer på receptionsdisken. Plötsligt går han till ursinnigt angrepp mot kvinnan. Han rycker tag om hennes huvud med ena handen medan han hugger flera gånger mot hennes huvud och hals med en bestickkniv.

– Han började hugga och jag vet inte vad jag tänkte, att jag behövde ta mig därifrån och inser att det är rätt allvarligt. Han är inte här för att misshandla mig bara eller råna eller våldta mig. Han håller på att mörda mig, säger kvinnan i förhör.

Kvinnan hinner ropa till pojkvännen att ringa Polisen varpå följer en kamp på liv och död. Hon tar sig in i ett kontor bakom disken, men mannen kommer efter och fortsätter att hugga mot hennes hals tills hon får tag på knivbladet och böjer det. Då sparkar han henne flera gånger i huvudet. Ibland stannar han upp och säger på engelska att han behöver hjälp.

– Det kändes som att jag skulle dö. Han blick var helt tom. Jag kände bara hur han slog och hur han högg mot halsen. Det kändes som att det var för att döda mig. Vi får se om mitt barn lever också, säger kvinnan i förhör någon timme efter händelsen. Hon var då gravid i 17:e veckan och mycket orolig. Men barnet mådde bra.

Av okänd anledning avbryter mannen angreppet lika plötsligt som det inleddes och lämnar hotellet. Han grips senare samma dag i ett bed and breakfast i Trollhättan efter att Polisen lokaliserat hans telefon.

Mannen nekar till brott och menar att det inte är han som syns på övervakningsfilmer från händelsen. Han är mer intresserad av att prata om huruvida poliserna har stulit ett av hans gitarrplektrum.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och han döms nu för försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Rätten konstaterar i domen att ”angreppet är så våldsamt, besinningslöst och målinriktat att det enligt tingsrätten inte råder något tvivel om att NN:s uppsåt i stunden var att beröva målsäganden livet.”

Jakob Bergman

Kriminalreporter.