Tiotusentals bönder i Nederländerna har i dagarna samlats för att demonstrera mot regeringens beslut att minska ammoniak- och kväveoxidutsläppen. Restriktionerna förväntas slå hårt mot livsmedelsproduktionen och vissa gårdar kan komma att läggas ned om planerna genomförs. Polis har avlossat skott mot traktorförare i demonstrationen då de känt sig trängda i en ”hotfull situation”.
Runt 40 000 bönder har protesterat i drygt en vecka mot den Nederländska regeringens planer för att uppnå klimatmålen. Planerna skulle slå hårt mot bönderna då regeringen vill minska utsläppen av ammoniak- och kväveoxidutsläppen med 50 procent fram till 2030. Nedskärningarna skulle kunna leda till att flera bönder skulle behöva lägga ned sin verksamhet, rapporterar AP.
Regeringens mål att kraftigt minska kväveutsläppen skulle enligt bönderna leda till att de inte kommer kunna gödsla i lika stor utsträckning, eftersom gödsel innehåller dessa ämnen. Detta skulle även kunna innebära att uppemot 30 procent av all boskap försvinner om reglerna implementeras, eftersom boskapen även de står för ammoniakutsläpp via sin avföring.
Nederländska bönder har även blockerat matvaruaffärer, distributionsfirmor och vägar som en del i protesterna. Höbalar har placerats ut på vägarna och vissa bönder har även tänt eld på dem. Vissa butiker står nu utan både mjölk och ägg till följd av demonstrationerna.
Nederländerna är den näst största exportören av jordbruksprodukter i världen. 2017 exporterade landet jordbruksvaror för drygt 111 miljarder, samt grönsaker för 7,4 miljarder dollar.
Skott avlossats mot demonstranter
Under onsdagskvällen har polis avlossat skott mot en traktor som ska ha kört mot polisen. Ingen ska ha kommit till skada vid eldgivningen. Händelsen utreds just nu då polis använt vapen i tjänsten.
Lantbrukarna hävdar att de nya lagarna är orättvisa då andra branscher inte kommer att drabbas lika hårt. Premiärminister Mark Rutte har sagt att bönderna har rätt att demonstrera men inte att bryta mot lagen.
– Yttrandefrihet är en vital del av vårt demokratiska samhälle och vi kommer alltid att försvara dem. Men det är inte acceptabelt att skapa farliga situationer och skrämma tjänstemän.
Även fiskare har slutit upp bakom demonstrationerna och de har bland annat blockerat hamnen i Groningen.
Läs även: Stora bondeprotester i Nederländerna mot nya miljöregler