Facebook noscript imageNekade kvotflyktingar – nu utreds Sonesson för tjänstefel
Politik
Nekade kvotflyktingar – nu utreds Sonesson för tjänstefel
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Styrande M- och SD-politiker i Staffanstorp har blivit kallade till polisförhör. Bakgrunden är att åklagare misstänker grovt tjänstefel i samband med att ha sagt nej till att ta emot kvotflyktingar förra året. Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) frågar sig varför ärendet behandlas som ett brottmål och inte av en förvaltningsdomstol. – Allt hänger på om man kan bedöma hans handlande som myndighetsutövning, säger den tidigare domaren Krister Thelin till Bulletin.

Anledningen till Staffanstorps beslut att inte ta emot fler kvotflyktingar, som oftast kommer från Afrika och Mellanöstern, var att man valde att prioritera flyktingar från Ukraina. Beslutet togs under våren 2022 efter att Ryssland inlett sin storskaliga invasion av landet.

– Det här beslutet tog vi redan i mars, så fort kriget bröt ut och det kom flyktingar från Ukraina. Då sa vi att vi måste prioritera de ukrainska flyktingarna, när det pågår ett krig i Europa, sade Christian Sonesson i en intervju med Nyheter Idag.

Staffanstorps agerande väckte stor uppmärksamhet i media. Speciellt efter att kommunen, till följd av beslutet, nekat till att ta emot fyra syriska kvotflyktingar i maj samma år. Kommunens styre kritiserades då av bland andra den dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S).

Senare samma år meddelade Sonesson att man river upp beslutet om att inte ta emot några kvotflyktingar. Detta efter Migrationsverkets prognos för flyktingmottagande från Ukraina skrivits ned.

Läs mer: Staffanstorp kommun ändrar beslut om stopp av kvotflyktingar

I maj 2022 blev kommunens agerande också föremål för en förundersökning. Och nu meddelar åklagaren att det är dags för polisförhör. Exakt vilka som har kallats till förhör vill åklagaren emellertid inte berätta.

– Det är grovt tjänstefel som är brottsrubriceringen. Det innefattar även tjänstefel av normalgraden, säger åklagare Emma Adolfsson till Samnytt.

”Ska prövas av landets förvaltningsdomstolar”

Christian Sonesson har sagt till media att han inte tänker kommentera pågående rättsprocess. I ett långt inlägg på Facebook ställer han sig frågande till varför ärendet behandlas som ett brottmål och inte av en förvaltningsdomstol.

”Beslut som inte är myndighetsbeslut ska prövas av landets förvaltningsdomstolar, inte som brottmål i tingsrätt. Så fungerar vår demokrati och det är en styrka utifrån maktdelningen. Att så inte görs nu är unikt och därmed en stor oklarhet för Sveriges samtliga kommuner och regioner. Rent juridiskt och rättsligt vet vi just nu inte mer, än att samtliga ledamöter har rätt till en offentlig försvarare”, skriver Sonesson på plattformen.

Åklagare Emma Adolfsson vill inte kommentera Sonessons invändning.

– Det får vara hans uppfattning. Jag vet inte riktigt hur han menar när han säger så. Jag kommenterar inte det, säger hon till Samnytt.

”Behöver inte vara fel”

Krister Thelin, tidigare domare som även verkat som statssekreterare i Justitiedepartementet, kommenterar Sonessons kritik enligt följande till Bulletin:

– Allt hänger på om man kan bedöma hans handlande som myndighetsutövning. Det är det som är det centrala i den frågan, och där är jag inte beredd att sätta ner foten. Men det kan ifrågasättas möjligen om det handlar om myndighetsutövning i det fallet.

Han tillägger att det finns fall där förtroendavalda som Sonesson har blivit dömda för tjänstefel.

– Så det behöver inte vara fel att åklagaren här lutar sig mot tjänstefelsbestämmelserna. Men det avgörande för den bedömningen är om det Sonesson har gjort kan falla in under rubriken myndighetsutövning.

Läs även: Staffanstorp vägrar ta emot kvotflyktingar: ”Pågår ett krig”

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu