Facebook noscript imageNekas plats på kvinnofängelse efter könsbyte – dömd för grova våldtäkter
Utrikes
Nekas plats på kvinnofängelse efter könsbyte – dömd för grova våldtäkter
 Østre landsret, hovrätten i Danmark nekar man som juridiskt bytt kön till kvinna att interneras på ett kvinnofängelse. Foto: Johan Nilsson/TT
Østre landsret, hovrätten i Danmark nekar man som juridiskt bytt kön till kvinna att interneras på ett kvinnofängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

En 62-årig transkvinna i Danmark har ansökt om att bli förflyttad till ett kvinnofängelse. Hon är kvinna enligt juridiken, men biologiskt är hon fortfarande man. Därför nekar den danska hovrätten henne plats på ett kvinnofängelse.

2015 bytte en 62-årig fängelsedömd person kön rent juridiskt från man till kvinna. Samtidigt ansökte hon om förflyttning till ett kvinnofängelse, då hon inte kände sig trygg på det vanliga fängelset. Något hon nekades då hon rent biologiskt fortfarande var en man.

Stämde kriminalvården och fängelset

Kvinnan drog då både den danska kriminalvården och fängelset i Hestedvester inför domstol, där hon fått avslag i både tingsrätt och hovrätt. Båda instanserna anser att hon ska vara fortsatt internerad på ett fängelse för män.

De båda domstolarna erkänner henne som kvinna rent juridiskt, samtidigt som hovrätten i sitt beslut menar att de har tagit hänsyn till säkerheten för de intagna på kvinnofängelserna. Deras rättigheter och friheter kommer före hennes, enligt rätten. Den klagande har inte genomgått några som helst kirurgiska ingrepp för att byta kön, vilket spelar en stor roll enligt hovrätten.

Säkerhetsrisk

Kvinnan utgör ”en inte obetydlig säkerhetsmässig risk för de kvinnliga intagna”, skriver Østre landsret (hovrätten) i sin dom.

Hon är dömd till det hårdaste straffet i Danmark, förvaring, för bland annat grova våldtäkter. Förvaring är ett straff som inte är tidsbegränsat och används framför allt mot personer som bedöms vara en synnerlig fara för andra om de vistas i frihet.

Läs även: 57-årig palestinier åtalas för knivattacken mot poliser i Norrköping

Tomas Hedlund