Ett stjärnspäckat Tre Kronor har samlats i Stockholm. Målsättningen? Guld på OS i Peking 2022.
– Man vet inte om man får en sån här chans igen, säger Gabriel Landeskog till TT.
Än är inget klart, men det mesta pekar på att NHL-stjärnorna, som stoppades från att medverka vid OS i Pyeongchang 2018, kommer att få delta vid nästa års vinterspel i Peking.
– Vi tror och hoppas på det. Vi har en samling den här veckan tillsammans med Ishockeyförbundet, då ska vi ge spelarna en del OS-info och lite känsla av att vi tror och hoppas på att de ska vara med, säger Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo.
Det är inte många av de svenska NHL-proffsen som saknas på pressträffen i Stockholm. Coloradokaptenen Gabriel Landeskog blickar ut över lokalen där bland andra Nicklas Bäckström, Victor Hedman, Elias Pettersson och Mika Zibanejad sitter.
Det är en enorm potential i det här rummet. Man tänker inte på det hela tiden under säsongen, hur många bra hockeyspelare det finns i det här landet, säger Landeskog till TT.
”Ett silver spelar ingen roll”
För Landeskog skulle Peking bli hans andra olympiska mästerskap efter silvret i Sotji 2014. Den här gången nöjer han sig inte med något annat än guld.
– Det är en enorm ära att spela OS och något man växte upp och drömde om. När man som barn såg Sverige vinna i Turin 2006 och sedan fick vara med i Sotji 2014. Vi missade guldet, fick silver, men det är inte samma sak. Man vill vinna. Ett silver spelar ingen roll.
– Man inser att man inte vet när man får chansen igen, så det skulle betyda enormt mycket, säger han.
Inte heller New York Rangers stjärna Mika Zibanejad fanns med i Pyeongchang 2018. Spelen i Peking nästa år kan bli hans första.
– Det är något jag längtat efter och sett fram emot under alla år man sett det på tv och vilket spektakel det är, men också vilken status OS har. Det skulle vara otroligt kul att få chansen, säger han och fortsätter:
– Vi har så många toppspelare i världens bästa liga, NHL, inte bara hockeymässigt men hur alla är så sköna och genuina. Det känns som hemma att få träffa alla svenskar. Det blir annorlunda där borta. Det är lite tryggare här.
”Det är lite speciellt”
TT: Hur ser den svenska målsättningen ut?
– Det är guld. Vi åker inte dit för att tampas om medaljer. Vi har kvalitén, vilka det nu än blir som åker dit, för att ta det där guldet, säger han.
För Johan Garpenlöv skulle det bli första gången han som förbundskapten förfogar över en så pass stjärnspäckad trupp sedan han tog över 2018.
– Det är en härlig upplevelse att få möjligheten att göra det. De här turneringarna spelas inte heller varje år så det är lite speciellt, säger han.
Samlingen i Stockholm är ett sätta att kunna träffa alla spelare och förbereda sig inför OS i Peking nästa år.
– Det är jättebra för oss. En bra möjlighet att prata hockey, grunder i vårt spel och att de får info om hur OS-turneringen ser ut. Vi får känna på varandra och presentera oss. Sedan är vårt stora jobb att plocka ut det här laget, säger han.
Men oavsett om det blir med tillskott från Nordamerika eller inte tror Garpenlöv att pressen på Tre Kronor kommer att vara densamma.
– Jag tror ändå förväntningarna är att vi tar medalj och spelar om guldmedalj så det gör ingen skillnad, säger han.
Zäta och Kronwall i staben
Till sin hjälp har förbundskaptenen tagit in två nya tillskott i form av de tidigare stjärnspelarna Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall som kommer att fungera som rådgivare inför och under vinterspelen.
– De kommer bidra med massor. Det är två spelare som nyligen lagt av som haft framträdande roller och vunnit på den högsta nivån. De har spelat med och mot många av de här spelarna och känner dem inifrån. De kommer också ha en jättestor del i processen att plocka ut laget. Jag kommer ha jättenytta av ”Krona” och ”Zäta”, säger han.
Både Kronwall och Zetterberg var med när Tre Kronor tog hem OS-guldet i Turin 2006 – och Kronwall ser fram emot att kunna hjälpa Sverige på vägen mot ett nytt.
– I och med att det inte var så länge sedan jag spelade så har man lite koll på vad spelarna kan behöva och vilja ha i en sån här kort turnering. Det blir ganska lite tid för förberedelse. Gruppen måste komma ihop ganska snabbt och det gäller att se till så de får de förutsättningarna, säger han.
Efter fiaskot i ishockey-VM tidigare i år, där Sverige missade slutspel för första gången någonsin, är Garpenlöv ute efter revansch.
– Jag är jätterevanschsugen. Det hade jag varit även om vi åkt ut i kvartsfinal. Jag vill vinna nu. Vi ska göra allt vi kan för att vinna ett OS-guld.
Läs även: Hårda covidåtgärder under Peking-OS