Facebook noscript imageNoa: Ungdomar används som torpeder åt kriminella nätverk
Nyheter
Noa: Ungdomar används som torpeder åt kriminella nätverk
Foto: Fredrik Sandberg och Carl Cato/TT(infälld)
Foto: Fredrik Sandberg och Carl Cato/TT(infälld)

Enligt polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har det blivit en alltmer etablerad strategi hos de kriminella nätverken att använda sig av tonåringar och unga för att utföra grova brott – och framför allt grova våldsdåd.
– Tidigare såg vi hur ungdomarna köpte cigg till de äldre och ville ha samma kläder och klockor. I dag är de snarare en del i en uttalad strategi som utövare av de grövsta våldsdåden, säger Emil Eisersjö vid Noa till Svenska Dagbladet.

Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, skrev i en rapport om organiserad brottslighet 2015 att unga killar utgjorde en ”svans” av kriminella nätverk och att det var ovanligt med aktiv rekrytering – det vill säga att ungdomar dras in i kriminalitet genom familj och vänner i deras bostadsområde.

Sedan den franska polisen lyckats avslöja krypterade meddelanden hos flera kriminella nätverk på kommunikationstjänsten Encrochat har Noas uppfattning om ungdomarna dock ändrats.

– Det är fem, sex år sedan den rapporten skrevs och kanske underskattade vi situationen då, säger Emil Eisersjö, sektionschef vid Noas underrättelseenhet till Svenska Dagbladet.

Med facit i hand har man kunnat se hur ungdomar använts flitigt i grova brott såsom mordplanering.

– Tidigare såg vi hur ungdomarna köpte cigg till de äldre och ville ha samma kläder och klockor. I dag är de snarare en del i en uttalad strategi som utövare av de grövsta våldsdåden, säger Emil Eisersjö till Svenska Dagbladet.

Läs även: Lista: Skjutningarna i Sverige fortsätter

Polisen bekräftar Noas uppfattning

Noas uppfattning bekräftas av polisen som också har pratat med Svenska Dagbladet. I ett pm till tidningen förklarar polisen att ungdomar lockas in i organisationerna på grund av lovord om hög status, en snabb inkomst och ett spännande liv, men att det i många fall handlar om utpressning, skrämseltaktik och manipulation.

Ett fall som man tar upp är från våren 2020 när en 16-åring lejdes av en medlem i ”Jakobsbergsnätverket” för att mörda en annan person i Järfälla.

För att uppmuntra 16-åringen att genomföra dådet beskrevs han som en ”riktig soldat” av andra medlemmar. När det sedan kommit fram att 16-åringen misslyckats med att döda måltavlan ändrades tonen – då skriver man istället att han borde ”klippas” [dödas].

När unga personer väl blivit involverade i nätverken är det svårt att lämna, menar polisen. Märker medlemmar som står högre upp i hierarkin att någon försöker lämna eller trotsa en order används i många fall hot, något som ofta göder en rädsla hos ungdomarna. Rädslan baseras i att de äldre och mer erfarna medlemmarna vet var ungdomen håller hus, vilken skola ungdomen går på eller var ungdomens familj bor.

Läs även: Polischefen om våldsspiralen i Kristianstad: Råder en ”tystnadskultur”

Läs även: Danskt gängvåld minskar – en dödsskjutning på ett halvår

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu