Facebook noscript imageNordkorea misstänks ha återstartat kärnkraftverk – experter varnar
Nyheter
Nordkorea misstänks ha återstartat kärnkraftverk – experter varnar
Satellitbild från i mars i år över Nordkoreas atomanläggning Yongbyon. Foto: Maxar Technologies/AP/TT
Satellitbild från i mars i år över Nordkoreas atomanläggning Yongbyon. Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Internationella atomenergiorganet (på engelska International Atomic Energy Agency, IAEA), skrev i sin årliga rapport att Nordkoreas kärnreaktor i staden Yongbyon misstänks ha återstartats, rapporterar Reuters.

”Sedan tidigt i juli 2021 har det funnits tecken, bland annat från tömning av kylvatten, som indikerar att det är i drift”, skriver IAEA i sin rapport.

Reaktorn i Yongbyon är i centrum av Nordkoreas kärnprogram. Mer plutonium kommer att underlätta för Nordkorea att tillverka mindre kärnvapen som passar deras ballistiska robotar, säger David Albright, president för Institute for Science and International Security, till Reuters.

– Nordkorea vill förbättra antalet och kvaliteten på sina kärnvapen, tillade han.

Fyra till sex bomber per år

Trots bristfällig information om antalet kärnvapen i Nordkorea, uppskattar Albright att de har en kapacitet att producera fyra till sex bomber per år.

Till stor del övervakar IAEA Nordkorea med hjälp av satellitbilder, sedan deras inspektörer blev utvisade 2009.

Fredagens rapport från IAEA belyser det fem månader långa arbetet som utförts från mitten av februari till början av juli vilket man menar indikerar att Nordkorea hanterat en hel omgång av kärnbränsle. Det oroar IAEA, som skriver att Nordkoreas kärnaktiviteter utgör en fortsatt ”allvarlig oro”.

”Indikationerna av verksamheten på 5MW(e)-reaktorn och radiokemikaliska laboratoriet är djupt oroväckande”, stod det i rapporten.

Erbjöd sig att avveckla kärnreaktorn

Vid den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns toppmöte med USA:s förre president Donald Trump i Vietnam 2019 erbjöd sig Kim att avveckla kärnreaktorn Yongbyon i utbyte mot lättade sanktioner mot landet.

Trump sade dock nej, med motiveringen att reaktorn bara var en del i Nordkoreas kärnprogram, och att en stängning inte skulle vara tillräcklig.