Vilka som sprängde Nordstream är fortfarande okänt och ett mysterium. Åklagaren som är förundersökningsledare har gjort små framsteg.
Nordstream-sprängningarna fortsätter att gäcka myndigheterna. I ett pressmeddelande säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, som är förundersökningsledare, att utredningen fortsätter och att det är en komplex förundersökning och ett svårutrett fall.
– Det rör sig om ett brott vars omständigheter av naturliga skäl är svåra att utreda. Detonationerna har skett på 80 meters djup på havsbotten i Östersjön, säger Mats Ljungqvist.
Förundersökningar leds av Ljungqvist med stöd av Säkerhetspolisen.
– Det förekommer en rad olika uppgifter och rapportering kring sabotaget mot gasledningarna. Händelsen har uppenbarligen blivit en spelplan för olika påverkansförsök. Dessa spekulationer är inget som påverkar förundersökningen som tar utgångspunkt i de fakta och den information som framkommit från analyser, brottsplatsundersökningar och samverkan med myndigheter i Sverige och i andra länder, säger Mats Ljungqvist.
Utredningen har kunnat slå fast att det handlar om grovt sabotage. Analyser av beslag visar på rester av sprängämnen.
– När det gäller händelsen så är det fråga om ett grovt sabotage på internationellt vatten riktat mot infrastruktur vars ägare inte är kopplade till Sverige. Fokus för den svenska utredningen är framför allt att se om något svenskt intresse eller svensk säkerhet hotats, till exempel om svenskt territorium använts för att genomföra sabotaget, säger Mats Ljungqvist.
– Vi genomför nu ett antal konkreta utredningsåtgärder. Vi arbetar förutsättningslöst och vänder på alla stenar och lämnar inget åt slumpen. Vår förhoppning är att vi ska kunna fastställa vem som har begått det här brottet men det kan konstateras att det sannolikt kan bli svårt med tanke på omständigheterna, säger Mats Ljungqvist.