Facebook noscript imageNorges och EU:s tvist – Nordatlantens största konflikt på decennier
Politik
Norges och EU:s tvist – Nordatlantens största konflikt på decennier
Kustbevakning Jarl under Barents 2021. Foto: Stian Roen/Forsvaret.no
Kustbevakning Jarl under Barents 2021. Foto: Stian Roen/Forsvaret.no

Spänning mellan Norge och EU ökar – fisketvist kan leda till största konflikten i Nordatlanten på decennier, rapporterar NRK.

Norge och EU har sedan en tid tillbaka varit oeniga om hur mycket torsk som ska få fiskas utanför Svalbard.

Bakgrunden till konflikten ligger bland annat i Storbritanniens utträde ur EU. Norge menar att EU inte längre behöver en lika stor kvot för fiske som tidigare, något som EU inte håller med om.

Redan i februari månad hotade Norge med att införa kraftiga sanktioner mot EU.

Man meddelade också att om europeiska båtar fiskar mer än tillåten kvot, kommer man att skicka kustbevakningen för att ta itu med problemet.

- Vi har informerat EU om att fiskefartyg som fiskar olagligt i norska vatten kommer att arresteras och åtalas, säger Norges fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen till NRK.

Läs även: Greenpeace anmäler Norge för brott mot mänskliga rättigheter

”En känslig situation”

Den norska professorn Trond Bjørndal på forskningsinstitutet Samfund och näringslivsforskning i Bergen, fruktar att situationen kan leda till den största fiskekonflikten i Nordatlanten på många decennier. Han menar att det är osannolikt att EU kommer att ge vika för Norges uppmaningar.

- Och då kommer den verkliga konflikten att uppstå. EU-båtar kommer sannolikt att fortsätta att fiska. Vi kommer att ha en situation där kustbevakningen kommer att gripa fartygen och vi har snabbt ett mål för rättsväsendet. Det kommer att bli en känslig situation, säger Bjørndal till NRK.

Läs även: ”Galet och ansvarslöst” med EU-möte i Strasbourg

Svalbardfördraget

Enligt Svalbardfördraget bestämmer Norge hur mycket torsk som ska få fiskas i Svalbard-området. Konflikten uppdagades nyligen i ett brevutbyte mellan EU och norska myndigheter.

Läs även: Storbritannien: Nya reseavgifter för EU-medborgare

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu