En skandal har likt en lavin som blir allt större de senaste dagarna drabbat Norge. Fallet har dessutom påfallande likheter med ett liknande svenskt fall för några år sedan.
Vid ettiden på natten till midsommardagen i år öppnade den 42-årige iranskfödde Zaniar Matapour eld mot en gaybar i Oslo och mördade två män samt skadade ett tjugotal andra personer. Matapour var ingen okänd person för den norska polisen. Han har bott i landet sedan 1991 och är norsk medborgare. Redan på 1990-talet dömdes han för våldsbrott. Enligt hans mor lider han av paranoid schizofreni. Men det var på grund av hans intresse för våldsbrott i islams namn som den norska säkerhetspolisen hållit förhör med honom bara några veckor före brottet.
Norges motsvarighet till Rasmus Paludans koranbränningar är organisationen Stopp islamisering av Norge, (SIAN). Den 22 april skulle de bränna en koran i Stovner, det immigranttätaste området i hela Norge, en förort till Oslo. En grupp på sju polismän stoppade då en bil där Zaniar Matapour satt tillsammans med Arfan Bhatti, en välkänd kriminell islamist, född i Norge av pakistanska föräldrar. Det var den händelsen som föranledde säkerhetspolisens förhör med Matapour några veckor senare.
Arfan Bhattis brottsregister är digert och omväxlande. Som trettonåring blev han medlem av ett kriminellt gäng och som 15-åring krossade han en glasflaska mot en en butiksägares huvud och dömdes för första gången. Sedan dess har han omväxlande sysslat med droghandel, utpressning, mordförsök och andra torpeduppdrag samtidigt som han engagerat sig i den islamistiska organisationen Profetens Umma, vars förebild var Usama bin Ladin. Bhatti har ofta och villigt inför pressen förklarat att han vill att Norge blir ett muslimskt land som styrs med sharia. Den 17 september 2006 öppnade han automatgevärseld mot Oslos synagoga, som dock vid tillfället var tom.
Chef för kriminalredaktionen
Just det året, 2006, hade Bhatti ett förhållande med den norska tv-profilen Karianne Solbrække. Båda två var gifta med barn på sina håll. Solbrække var vid denna tid chef för det privata tv-bolaget TV2:s kriminalredaktion.
Det olämpliga i att en högt uppsatt medieprofil med inriktning på kriminalrapportering samtidigt har ett förhållande med en grovt kriminell, är en sak. Att ledningen för TV2 visste om detta och förteg saken är värre. Frågan om Solbrække utnyttjat sina poliskontakter för att få upplysningar som hon lämnat till Bhatti väcks givetvis.
Solbrække har fortsatt att vara en stark profil i den norska medievärlden. Hon har varit medlem av ”offentlighetsutvalget” för Norsk Presseforbund. Hon har helt fram till nu fortsatt att vara redaktör för TV2:s nyheter.
Först i samband med att Bhattis namn än en gång drogs upp i offentligheten efter Matapours terrordåd har det gamla förhållandet mellan Bhatti och Solbrække blivit offentligt. Att en hel rad med chefer inom TV2 känt till förhållandet och förtigit det har gjort att hela tv-kanalens rapportering om frågor som rör islamism nu ifrågasätts.
I en intervju med Aftenposten 15 juli talade så Solbrække för första gången offentligt om förhållandet. Att hon djupt ångrar det i dag och kallar det sitt livs misstag förtar inte skandalen att hennes chefer vetat i alla år och inte gjort något. Bland många kritiska röster märks docenten vid Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, som menar att detta är en skandal som kommer att gå rätt in i historieböckerna. Säkerhetspolisen upplyste TV2:s chefer om förhållandet mellan Bhatti och Solbrække direkt efter att han anhölls två dagar efter skjutningen mot synagogan. Men ingen gjorde som sagt något, medierna teg i 16 år tills nu.
Påminner om Sveriges Radio
Historien påminner ju starkt om den då en SR-journalist inledde ett förhållande med sonen till den terrorstämplade Gävle-imamen Abo Raad, med den skillnaden att SR reagerade snabbare och historien – inte minst tack vare organisationen Doku – snabbt offentliggjordes.
Läs mer: Gärningsmannen bakom attentatet i Oslo hade kontakt med känd extremist