
Teologie doktor Sameh Egyptson, känd för sin forskning om islamism och för att ha avslöjat Muslimska brödraskapets inflytande i Sverige, ansluter sig till Kristdemokraterna. – Det enda sättet att förändra är politiken, säger han till Bulletin.
I ett pressmeddelande på fredagen meddelar Sameh Sameh Egyptson att han engagerar sig partipolitiskt. Efter att ha varit partipolitiskt obunden i tretton år väljer han nu att ansluta sig till Kristdemokraterna.
”Jag tvingades fly till Sverige som flykting. Mitt ursprungliga mål var att flytta till Australien, så långt bort från Egypten som möjligt, men Sverige blev mitt nya hem. Jag föll för Sverige och dess värderingar, och här har jag fått två underbara barn. Jag känner ett stort ansvar att lämna ett Sverige till dem som är lika starkt och värdefullt som det jag mötte när jag kom hit 1990”, skriver Sameh Egyptson i pressmeddelandet.
Han berättar för Bulletin hur han tog beslutet efter att hans avhandling om Muslimska brödraskapets inflytande i Sverige, som blev massanmäld av islamister, fortfarande motarbetas eller ignoreras av myndigheter och politiker. Trots att alla utredningar om avhandlingen lagts ner.
– Aktivisterna inne på myndigheterna fortsätter att köra samma spår, säger Egyptson.
Smutskastade avhandlingen
Sameh Egyptson beskriver hur hans forskning och upptäckter utsatts för systematiska angrepp.
Sameh Egyptson säger att han upplever att det blivit uppenbart att hans forskningsresultat kräver politiskt agerande för att få genomslag.
– Det är en politisk fråga. Genom min avhandling har jag visat svart på vitt på [hur islamister arbetar för att infiltrera och påverka], säger han.
Vill stoppa bidrag till islamistiska organisationer
Sameh Egyptsons första politiska handling inom Kristdemokraterna är en motion om att utesluta organisationer anslutna till Islamiska Samarbetsrådet (ISR) från offentliga bidrag.
– De här organisationerna har också under de senaste åren drivit politiska frågor, till exempel om koranbränning, och de har ifrågasatt myndigheterna i deras uttalanden. Vilket är som en politisk parti egentligen, men de låtsas att de representerar hundratusentals människor, säger han.
Enligt Sameh Egyptson visar Skatteverkets uppgifter att ISR-organisationerna bara har tjugo- till trettiotusen medlemmar, trots att de utger sig för att företräda många fler.
– De gav stöd till partiet Nyans offentligt, vilket innebär att de är anhängare till ett politiskt parti. Egentligen bör de gå tillsammans med parti Nyans och få bidrag som politisk organisation, inte som religiös organisation, säger han.
”Värre än i Kairo”
Sameh Egyptson är djupt oroad över samhällsutvecklingen och beskriver en parallell samhällsstruktur som breder ut sig. Han berättar om ett besök i Rosengård med en norsk journalist där de konfronterades vid en moské.
– En kille springer inifrån moskén och börjar skrika på mig. ”Du hatar oss, du hatar muslimer, du hatar moskéer. Vad gör du här?” säger Sameh Egyptson.
Han beskriver hur situationen i vissa förorter som Rosengård nu är värre än förhållandena i hans forna hemland Egypten.
– Det skrämmande var att nästan alla där [i Rosengård] på caféerna och runt omkring var män. De sitter där under arbetstid på caféerna. Vi såg nästan inte en enda kvinna utan hijab som gick där. Det kändes på något sätt som om jag hade varit i Kairo i ett affärscentrum. Men Rosengård är värre än i Kairo idag, säger han.