Regeringen vill komma åt fusk med uppehållstillstånd som beviljats på oriktiga grunder. Nu ska Migrationsverket få i uppdrag att se över sina rutiner med återkallelsearbetet och att systemet inte missbrukas i lika hög utsträckning.
– Vi ska ha en effektiv myndighet som faktiskt kommer åt fusket, och ser till att vi prioriterar våra resurser på rätt sätt, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till Bulletin.
Regeringen vill att systemet med Sveriges reglerade invandring inte missbrukas. Därför har de beslutat att Migrationsverket ska vidta åtgärder för att stärka arbetet med att återkalla uppehållstillstånd. Regeringen anser att Migrationsverkets arbete med återkallelser inte har varit tillräckligt tillfredsställande och det måste förbättras. Det meddelar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Henrik Vinge (SD) under en pressträff på regeringskansliet idag.
– Om du är här och gör rätt för dig och skaffar dig en egen försörjning, samt lär dig språket och är skötsam så ska du inte känna en oro. Jag vill istället rikta mig till dem som ljugit för att få ett uppehållstillstånd här. Tanken är att vi ska fånga upp dem, säger Maria Malmer Stenergard till Bulletin.
I Migrationsverkets internrapport från förra året riktar myndigheten skarp kritik åt att det nuvarande systemet inte är tillräckligt effektivt och att det inte lyckats motverka problemet med missbruk i tillräckligt hög grad. Rapporten har gjort migrationsministern orolig då det fullkomligt saknats rutiner för indikationer på att uppehållstillstånd meddelats på felaktig grund.
– Vi vill att de tittar på alla uppehållstillstånd, även arbetstillstånd, för att säkerställa att de som har fått någon typ av uppehållstillstånd här i Sverige – men inte fått det på rätt uppgifter – att de uppehållstillstånden återkallas.
Flera indikationer på fusk
På pressträffen hänvisar Stenergard att det finns flera indikationer på att det finns ett omfattande missbruk av uppehållstillstånd för studier på högre utbildning. Det kan handla om personer som sökt sig till Sverige för att studera men som sedan avviker av olika skäl, till exempel för att söka jobb. Enligt Stenergard kan det även bli aktuellt med återkallande vid skenäktenskap och för personer som beviljats uppehållstillstånd men som åker till hemlandet på semester.
– Det är positivt att Migrationsverket inlett ett eget arbete för att utvecklas, samtidigt, för att nå regeringens mål för en fungerande migrationspolitik, är det viktigt att regeringen mycket snabbt ger en styrning till myndigheten att återkallelsearbetet stärks.
Henrik Vinge (SD) säger att Migrationsverket ska utveckla sina handläggningsprocesser, samt utveckla sitt arbete när det kommer till att återkalla uppehållstillstånd som beviljats på felaktig grund. Det ska även införa en tydlig ansvarsfördelning för återkallelsearbetet.
– Det är viktigt att uppehålls- och arbetstillstånd återkallas när det finns grund för det.
Enligt Maria Malmer Stenergard är det svårt att veta hur många som kommer att beröras av de nya skärpningarna.
Läs även: Väninna till ryska spionparet inblandad i mord på två svenska facktoppar