Facebook noscript imageNu ska senaten avgöra om Trump är skyldig
Politik
Nu ska senaten avgöra om Trump är skyldig
Nu ska senaten avgöra om Trump är skyldig. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT.
Nu ska senaten avgöra om Trump är skyldig. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT.

Eggade USA:s förra president sina anhängare att genomföra den dödliga stormningen av kongressen i januari? 

På tisdag inleds den andra riksrättsprocessen mot Donald Trump i senaten, skriver TT. 

”Han samlade en folkmassa i Washington, piskade upp deras raseri och avfyrade dem, likt en laddad kanon, nedför Pennsylvania Avenue.”

Stycket återfinns i slutet av den 80 sidor långa framställan som Demokraterna i representanthuset publicerat inför riksrättsprocessen. I den pläderar de för att Trump, och Trump ensam, bär ansvar för den våldsamma attacken mot kongressen den 6 januari. Detta bland annat genom att framhärda med osanna påståenden om valfusk.

Trumpsidan har också meddelat sin inställning. I en kortare inlaga, 14 sidor lång, hävdar den att det är grundlagsvidrigt att ställa en president som redan avgått inför riksrätt – något juridiska experter är oeniga om.

Trumps advokater påstår också, att den dåvarande presidenten var i sin fulla rätt att ifrågasätta valresultatet, med hänvisning till hans grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Många timmars bevisföring

När processens drar igång vid lunch lokal tid på tisdag är dock ”åklagarsidan” först ut. Det innebär att de nio processledare, som representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi utsett, får ordet först. De leds av Marylanddemokraten Jamie Raskin.

Den finns bara en åtalspunkt, den lyder ”anstiftan till uppror” och röstades igenom av representanthuset den 13 januari. Men att gå igenom den 80 sidor långa bevisföringen lär ta många timmar och väcka starka känslor.

När det är gjort är det Trumpsidans tur att ge sin syn på saken, något som får ta lika mycket tid i anspråk. Det blir långa dagar för de 100 senatorerna, enligt en gammal regel måste de jobba sexdagarsveckor under riksrättsmål.

Leahy styr

När båda sidor hållit sina inledningspläderingar är det så senatorernas, domarnas, tur att ställa frågor. Därefter beslutar kammaren om vittnen ska kallas, något som väntas ske eftersom Demokraterna styr senaten. Redan på förhand har Jamie Raskin bett att Donald Trump ska lämna ett edsvuret vittnesmål, något hans advokater avfärdat då de anser att rättegången är ”författningsvidrig”.

Först någon gång efter det att vittnen hörts blir det aktuellt att rösta om skuldfrågan.

Hade Donald Trump varit kvar i Vita huset hade rättegången letts av Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Nu blir det istället senatens längst sittande demokrat, den 80-årige Vermontsenatorn Patrick Leahy, som axlar uppdraget.

Hur lång tid rättegången kommer att ta är svårt att säga. Fjolårets riksrättsprocess var över på knappt tre veckor, men då styrdes senaten av Trumps parti Republikanerna.

Pressad agenda

Samtidigt är det inte i Demokraternas intresse att dra ut alltför länge på processen, om de inte bedömer att de har den två tredjedelsmajoritet som krävs för fällande dom. Senaten har annat brådskande på sitt bord, som att fråga ut och godkänna president Joe Bidens ministrar och hantera det ekonomiska nödhjälpspaket han lagt fram.

Och det finns tecken på att Trump frias. Hela 45 senatorer, samtliga av dem republikaner, röstade nyligen för att riksrättsåtalet skulle avfärdas som grundlagsvidrigt. Behåller de sin inställning blir det omöjligt för Demokraterna att samla ihop de 67 röster som krävs för att fälla, om alla senatorer är på plats.

Genom rättegången skriver Donald Trump oönskad historia som den första president att ställas inför riksrätt två gånger. Den förra processen inleddes i december 2019 och rörde anklagelser om att han pressat Ukrainas ledning för egen politisk vinning. Den tog knappt tre veckor och slutade i ett friade.

TEXT: Tina Magnergård Bjers/TT

TT Nyheter