Ungdomshemmet Brättegården i Vänersborg kritiseras av JO efter en oanmäld inspektion. Bland annat uppdagades det att dömda kriminella barn och unga blandas med personer med intellektuell funktionsnedsättning. För två år sedan genomförde JO en likande inspektion, då Sis-hemmet kritiserades på samma punkter som nu.
En oanmäld granskning från JO hos Sis-hemmet Brättegården i Vänersborg visade att hemmet har flera brister. På hemmet behandlades unga och barn med skilda vårdbehov tillsammans, vilket ökar risken för att barnen blir våldsamma, meddelar JO efter sin inspektion.
– Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning blandas med dem som rör sig i kriminella miljöer. Det i sin tur riskerar att enskilda barn inte får den vård de behöver i tid, säger Gunilla Bergerén, enhetschef vid JO, till TT.
JO anmärker även på att avdelningarna på hemmet är låsta och att det saknas platser för vård av barn och unga i öppnare former. Man påpekar även att lokalerna är byggda för 20–30 år sedan och inte är anpassade för den verksamhet som idag bedrivs.
Tidigare uppmärksammade brister
Under våren 2021 granskade JO Brättegården till följd av att ett stort antal brister uppdagats på ett flertal ungdomshem i Sverige. Granskningen visade att hemmet, precis som i dagsläget, placerade barn och unga som är i behov av vård tillsammans med personer som är dömda för allvarliga brott.
Brättegården fick i uppdrag att åtgärda de brister som JO pekat ut. I lokaltidningen TTELA berättade Caroline Hellström, biträdande chefsjurist på Sis huvudkontor, att ett arbete redan pågick för att undersöka hur personal ska arbeta för att avskilja ungdomar med vårdbehov från ungdomar som dömts för brott.
– Det pågår ett arbete med hur vi ska kunna separera ungdomar som dömts för brott från ungdomar som endast har ett vårdbehov. Det har fattats vissa beslut och det görs stegvis, sade hon då.
Kritiken från JO ska även ha lett till att utbildningsmaterial tagit fram för att kunna utbilda personalen om hur man ska agera vid avskiljningar.
– Generaldirektören har fattat beslut om att ha vissa särskilt förstärkta avdelningar. En sådan avdelning finns på Brättegården till exempel. Det handlar också om att vi ska normera vilken målgrupp som kan komma ifråga för dessa avdelningar och hur placeringsprocessen ser ut. Vi har även tagit fram ett utbildningsmaterial och under hösten ska vi utbilda personalen i hur man ska agera vid avskiljningar.
Oklart med återrapportering
Trots att samma problematik som uppdagades 2021 upptäckts även i år är det oklart om JO ska begära återrapportering från hemmet.
– Vi påpekar bristerna och förutsätter att Sis har en dialog med regeringen om detta, säger hon.
Läs även: Skolministern: Tidöpartierna överens om att utreda vinststopp för friskolor