Facebook noscript imageNy karta visar otryggheten i Stockholmsregionen – område för område
Nyheter
Ny karta visar otryggheten i Stockholmsregionen – område för område
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Region Stockholms trygghetskommission lanserade på fredagen en interaktiv karta, eller hotspotkarta, där regioninvånarna själva kan spåra vilka bostadsområden som är otryggast. Initiativet kommer efter en kartläggning som trygghetskommissionen har gjort över så kallade livskvalitetsbrott. 

Med livskvalitetsbrott menas, enligt trygghetskommissionen, brott, beteenden och ageranden som påverkar en individs trygghet i vardagen. Det betyder att brott som exempelvis hot, våld och fordonsstölder, såväl som ordningsstörningar i form av buskörning och nedskräpning inkluderas i begreppet.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), som också är ordförande för Region Stockholms trygghetskommission, kallar kartan för en ”trygghetspresent”.

– Under fredagen presenterar vi inte bara en trygghetstjänst för regionen, kommunerna eller företagen att använda sig av för att sätta in åtgärder mot brott och otrygghet. Vi lanserar också en trygghetspresent till stockholmarna. Nu får de ett eget verktyg för att kartlägga otryggheten som berör dem.

Inspireras av New York

Inspirationen till den interaktiva kartan hämtar Region Stockholm från storstäder som New York, där polisen sedan länge har använt sig av systemet CompStat, som visar statistik över brotten i de 123 polisdistrikten, vecka för vecka. Modellen har sedan spridits till städer som London och Paris. I Sverige är Stockholmsregionen först ut. 

Kartan använder sig av Polismyndighetens data för anmälda brott, särskilt för kategorierna som klassificeras som livskvalitetsbrott. Den använder sig även av statistik från Polisregion Stockholms trygghetsundersökningar. Detta kombineras sedan med statistik över rapporterade ordningsstörningar och händelser i kollektivtrafiken och hos SL:s trygghetscentral.

Ana Cristina Hernández

Reporter på Bulletin. Har tidigare skrivit om näringsliv och politik för Svenskt Näringslivs redaktion.