Facebook noscript imageNy konsumentköplag den 1 maj
Nyheter
Ny konsumentköplag den 1 maj
Sveriges rikes lag, lagbok och domarklubba i tingsrätten i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Sveriges rikes lag, lagbok och domarklubba i tingsrätten i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

På söndag den 1 maj kommer den nuvarande konsumentköplagen att ersättas. Detta kommer bland annat innebär förtydliganden, uppdateringar av digitala tjänster. Det kommer även innebär en förlängd period för att påvisa ursprungsfel på produkter eller tjänster.

I och med den nya lagförändringen kommer säljare bli skyldiga att påvisa att det inte är ursprungsfel på produkter under en längre period. Tidigare var det 6 månader och utökas nu till 24 månader. Något som bidrar till ett bra skydd för konsumenten.

– För bilköpare är den här perioden särskilt viktig eftersom bilar både är dyra, komplexa och till skillnad från många andra varor till övervägande del köps och säljs som begagnade. Tryggheten kommer att förbättras för alla som köper begagnade bilar av bilhandlare, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Inte bara positiva förändringar

Den nya lagförändringen är dock inte helt felfri. De nya bestämmelserna kan komma att bli en tolkningsfråga som kan beröra Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, eller till och med allmän domstol.

På grund av den kommande lagförändringen har Motorbranschens Riksförbund, MRF ändrat sina leveransvillkor från den 1 maj. Skillnaden handlar om hur många avhjälpningsförsök som kan tas upp innan köparen kan häva sitt bilköp.

– Idag är det vanligen möjligt att häva ett bilköp om ett och samma fel återkommer en tredje gång, efter två avhjälpningsförsök. MRFs leveransvillkor har också utgått från det men från 1 maj anges inte något visst antal avhjälpandeförsök.

Frågan om hur bilköpare ska hantera antalet avhjälpningsförsök från 1 maj blir därför oklar. Även om den nya lagförändringen tillför goda förändringar för konsumenten, kan det även komplicera vissa köp.

Läs även: Ny migrationslag träder i kraft – tillfälliga uppehållstillstånd blir regel