Enligt den nya lagen om barnfridsbrott som träder i kraft under veckan kan den som utsätter ett barn för att se eller höra våld i nära relationer dömas till fängelse. Lagen ska stärka rättsäkerheten för barn som lever i familjer där våld förekommer.
Den nya lagen om barnfridsbrott som klubbades av regeringen och röstades igenom i riksdagen i maj i år träder i kraft den första juli. Lagen innebär att barn som bevittnar våld i nära relationer kommer att bli målsägande och således få rätt till målsägandebiträde och skadestånd. Syftet är att stärka rättssäkerheten för barn och ge dem bättre möjligheter till att få upprättelse.
Barnet behöver själv inte ha utsatts för våld för att betraktas brottsoffer. En person som utövat till exempel misshandel eller sexualbrott i nära relation kommer att kunna straffas för barnfridsbrott om ett barn sett eller hört brotten begås.
Straffet kan bli upp till två års fängelse för normalgraden och den som döms för grovt barnfridsbrott ska straffas med fängelse i minst nio månader upp till fyra år.
Barn som bevittnat våld i nära relation har tidigare haft rätt till så kallad brottsskadeersättning. Detta kommer nu att ersättas med rätt till skadestånd likt alla andra målsägande som utsätts för brott.
Förändrade rutiner för polis
I ett pressmeddelande skriver Polisen att den nya lagen kommer att innebära en förändring i deras arbetssätt och rutiner. Man beräknar att antalet förhör med barn kommer att öka och att polis som ingriper mot våld i nära relationer kommer att behöver interagera med barn i högre utsträckning och på ett bättre sätt.
– I stort sett alla vid Polisen kommer på ett eller annat sätt att komma i kontakt med Barnfridsbrottet, från regionledningscentralen eller polisens kontaktcenter till första patrull på plats och slutligen brottsutredare, säger Daniel Bixo tillförordnad gruppchef för Brott i nära relation i Polisområde Jämtland till Polisen.
Läs även : Svenska ”cybersoldater” redo
Läs även: Kriminalvården bygger nya fängelser – över 3 000 nya platser behövs